* * Listen Studio Enigma Radio - The Classic Italo & Euro Disco Radio* *

22 Νοεμβρίου 2011

Γεράνι Ρεθύμνου- Μαθητές κάνουν μάθημα στην Εκκλησία

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Γερανίου εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε «δανεικούς» χώρους, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε υποτυπώδεις αίθουσες διδασκαλίας.

Ενδεικτικότερο παράδειγμα αποτελούν οι... μαθητές της τετάρτης δημοτικού, οι οποίοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα κάνουν μάθημα με την «ευλογία της εκκλησίας», αφού οι αρμόδιοι επέλεξαν το συγκεκριμένο χώρο του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου που γειτνιάζει με το σχολείο.

Ένας λευκός πίνακας και λίγα θρανία ήταν αρκετά για να μετατρέψουν το χώρο του ιερού ναού σε σχολική τάξη.

Αντίστοιχη όμως είναι η κατάσταση και για τους υπόλοιπους μαθητές, οι οποίοι κάνουν μάθημα στο κοινοτικό γραφείο, στην αίθουσα των υπολογιστών αλλά και σε χώρο του παλιού νηπιαγωγείου.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που υπάρχει στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα και έχει ως αποδέκτες μικρά παιδιά δημιουργήθηκε τόσο εξαιτίας της κωλυσιεργίας που παρουσιάστηκε κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού και την ανάθεση του έργου για την αποκατάσταση της ετοιμόρροπης σκεπής, που είχε κριθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη όσο όμως και κατά την εκτέλεση των εργασιών, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν προγραμματιστεί και να έχουν υλοποιηθεί νωρίτερα το καλοκαίρι, ώστε να είναι έτοιμες με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, οι εργασίες, που εξακολουθούν να εκτελούνται σε αίθουσες του σχολείου με τα οικοδομικά υλικά και τα σίδερα πεταμένα στο προαύλιο, εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά, τα οποία παίζουν αμέριμνα στην αυλή στη διάρκεια των διαλειμμάτων και της γυμναστικής.

Ανήσυχοι εμφανίζονται και οι γονείς των παιδιώ, οι οποίοι γνωρίζουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο δημοτικό σχολείο της περιοχής τους με τη στέγη, ωστόσο όπως αναφέρουν θα έπρεπε αυτές οι εργασίες να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και όχι να πληρώνουν το μάρμαρο μικρά παιδιά. «Ο γιος μου κάνει μάθημα στο χώρο του ιατρείου, τα παιδιά της τέταρτης κάνουν μάθημα στην εκκλησία. Πιστεύω μετά τα Χριστούγεννα να επιστρέψουν στις κανονικές αίθουσες διδασκαλίας.

Οι εργασίες αυτές έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι, αλλά από ότι μας είπαν δεν υπήρχαν χρήματα. Είναι επικίνδυνα να παίζουν τα παιδιά δίπλα από τα οικοδομικά υλικά, ελπίζουμε σύντομα να τελειώνει αυτή η ταλαιπωρία. Περιμένουμε την ανέγερση νέου σχολείου όπως μας έχουν υποσχεθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά μια μητέρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Γερανίου Ανδρέας Κλαψινός, ανέφερε πως την ερχόμενη εβδομάδα οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και τα παιδιά θα μπορούν να επιστρέψουν στις αίθουσες: «Δεν έχουν γίνει σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς δήμου ή εργολάβου.

Μας καθυστέρησε αρκετά ο καιρός με αποτέλεσμα να πάνε πίσω πολλές εργασίες. Πιστεύω ότι πρώτα από όλα έπρεπε να γίνει η αποκατάσταση της στέγης όσο κόστος και να έχει αυτό για ένα ή δυο μήνες για τα παιδιά. Η σκεπή ήταν επικίνδυνη και δεν διακινδυνεύαμε τα παιδιά να είναι μέσα και να συμβεί κάποια στιγμή ατύχημα.

Προτεραιότητα για εμάς ήταν και είναι η σωματική ακεραιτότητα των παιδιών και των δασκάλων. Η σκεπή ολοκληρώθηκε και τώρα γίνονται συμπληρωματικές εργασίες. Ύπαρχε κεντρική θέρμανση, όμως η ηλεκτρική εγκατάσταση λόγω εργασιών είναι στον αέρα με αποτέλεσμα να λειτουργούν κλιματιστικά, όπου υπάρχουν. Σίγουρα είναι προβληματική η διδασκαλία αλλά δεν γινόταν διαφορετικά».

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα παιδιά και δάσκαλοι αναγκάζονται να υπομένουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, αφού η αποκατάσταση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων έχει θέσει εκτός λειτουργίας τα καλοριφέρ.

Περιμένουν την ανέγερση νέου σχολείου στο Γεράνι Το συγκεκριμένο σχολείο είναι παλιό και δεν καλύπτει τις αυξανόμενες πληθυσμιακές ανάγκες της περιοχής λόγω της στενότητας και της ανυπαρξίας χώρων, ενώ ήδη αρκετοί γονείς έχουν γράψει τα παιδιά τους σε σχολεία της πόλης.

Οι κάτοικοι περιμένουν την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανέγερσης ενός νέου σύγχρονου σχολείου, διαδικασία που όπως λένε έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και όπως ενημερώνονται έστω και τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Γνωρίζουν καλά πως οι παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα είναι μια λύση μεσοβέζικη, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις άμεσες ανάγκες της εκπαίδευσης και να μην τίθενται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα, ωστόσο ελπίζουν πως το δημοτικό σχολείο Γερανίου θα είναι ένα από τα σχολικά συγκροτήματα που θα εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αφού είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου