* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

24 Σεπτεμβρίου 2012

Σωστός ύπνος = υγεία

Όλοι μας λίγο πολύ, κάνουμε ατασθαλίες όταν κοιμόμαστε. Ας μπούμε λοιπόν απευθείας στο ψητό και ας δούμε τι δεν θα πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε έναν σωστό ύπνο

1) Μην πατάτε το κουμπί snooze - αναβολή στο ξυπνητήρι! 
Πολλές φορές, λέμε "άντε, μας παίρνει άλλα 10 λεπτά" και πατάμε την αναβολή ώστε να ξαναχτυπήσει το ξυπνητήρι μετά από 10 λεπτά. Αυτό είναι μεγάλο λάθος! 
Αν σηκωνόμασταν με το πρώτο χτύπημα, τότε θα σηκωνόμασταν πιο εύκολα σε σχέση με το να σηκωθούμε μετά από συνεχόμενες αναβολές. 
Επίσης, ο διακοπτόμενος ύπνος που κάνουμε μετά από τη χρήση της αναβολής, συμβάλλει περισσότερο στο να είμαστε κουρασμένοι μέσα στη μέρα! 

2) Κάντε τα ωράρια του ύπνου... ρουτίνα! 
Φροντίστε να κοιμάστε πάντα τις ίδιες ώρες και φυσικά, τις σωστές ώρες! 
Έτσι, καί θα μπορείτε να κοιμάστε πιο εύκολα, αλλά καί θα κάνετε καλύτερο ύπνο -θα ξεκουράζεστε καλύτερα! 

3) Αποφύγετε τους "μεγάλους ύπνους"! 
Το μεσημέρι φροντίστε να κοιμηθείτε μισή, το πολύ μία ώρα και όχι παραπάνω! Είναι υπερ-αρκετός αυτός ο χρόνος ώστε να ανακτήσετε ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. 
Το βράδυ φροντίστε να κοιμηθείτε 7-8 ώρες και όπως προαναφέραμε, τις σωστές ώρες. 
Αυτά θα μας βοηθήσουν ώστε να αναπληρώσουμε ενέργεια και να μπορούμε να κοιμηθούμε τις ώρες που πρέπει, χωρίς να έχουμε αϋπνίες (πχ αν κοιμηθούμε πολύ το μεσημέρι, το βράδυ μετά δεν θα μας πιάνει ύπνος) ή να νιώθουμε "ζαβλακωμένοι". Έτσι, θα έχετε έναν πραγματικά σωστό ύπνο! 

4) Να καταναλώνετε καφεΐνη τις σωστές ώρες 
Μην καταναλώνετε ροφήματα με καφεΐνη λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Καλό είναι να την καταναλώνουμε, αρκετές ώρες πριν να πέσουμε να κοιμηθούμε (είτε για μεσημέρι, είτε για βράδυ). 

5) Αποβάλλετε στρες και άγχος! 
Το στρες είναι ένα μεγάλο αγκάθι που συντελεί στο να χάνουν πολλοί άνθρωποι τον ύπνο τους. 
Φυσικά και τα δύο, στρες και άγχος, είναι κάτι που θα πρέπει να αποβάλλετε με κάποιο τρόπο πριν κοιμηθείτε. 
Ο πιο εύκολος τρόπος, είναι να απασχολήσετε με κάτι χαλαρό το μυαλό σας πριν πέσετε για ύπνο, όπως πχ να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πιείτε ένα χλιαρό γάλα. 

6) Διώξτε το υπερβολικό φως! 

Γενικά να ξέρετε ότι ο ύπνος στο απόλυτο σκοτάδι, είναι ότι καλύτερο για σωστό ύπνο. Αν όμως δεν μπορείτε να κοιμηθείτε στο απόλυτο σκοτάδι, τότε να έχετε ένα ελάχιστο φως, όχι όμως πολύ δυνατό! 

7) Μην τρώτε ζάχαρη, γλυκόζη, κλπ, πριν τον ύπνο! 
Τα σάκχαρα πριν τον ύπνο, μπορεί να διακόψουν τον ύπνο σας ανά φάσεις ή και να μην σας αφήσουν να κοιμηθείτε εξ’ αρχής. 

8) Όχι αλκοόλ πριν τον ύπνο! 
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αυτό, μιας και όντως το αλκοόλ βοηθάει στο να κοιμηθούμε, όμως έχει ένα πολύ βασικό μειονέκτημα: 
στην πορεία ενώ κοιμόμαστε, δημιουργεί μικρές διακοπές του ύπνου μας, χαλώντας έτσι το συνεχόμενο ύπνο και κάνοντάς τον διακοπτόμενο (κυρίως προς τα ξημερώματα), χωρίς να το καταλάβουμε. Έτσι πολλές φορές, είναι πιθανό να νιώθουμε πιο κουρασμένοι την επόμενη μέρα, αφού στην ουσία δεν έχουμε κάνει σωστό ύπνο. 

9) Μην ανησυχείτε και μην σκέφτεστε ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, όταν πέφτετε για ύπνο! 
Μπορεί την επόμενη μέρα να έχετε πολύ πρωινό ξύπνημα, και να σκέφτεστε ότι πρέπει να κοιμηθείτε όπως και δήποτε ΤΩΡΑ! 
Λάθος! Μην το κάνετε αυτό, γιατί σας δημιουργείται άγχος και δεν πρόκειται έτσι να κοιμηθείτε! Απλά, πολύ απλά... αφεθείτε! Μην το σκέφτεστε! 
Στην τελική, ότι ώρα και να σας πάρει ο ύπνος, μπορεί το πρωί να είστε ok, μιας και ακόμη και να μη σας πάρει ο ύπνος, και μόνο που είστε ξαπλωμένοι και "γλαρωμένοι", βοηθάει και είναι πολύ καλύτερο από το να είστε "εκτός κρεβατιού"... 

Βέβαια μην το προκαλείτε κι εσείς... Φροντίστε να πέσετε για ύπνο μία φυσιολογική ώρα σε σχέση με το πρωινό ξύπνημα που πρέπει να κάνετε... 
Αυτά λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγετε ώστε να κάνετε σωστό ύπνο


Ευχαριστούμε το coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου