* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

3 Νοεμβρίου 2013

Κον - Τίκι...Το συναρπαστικότερο ταξίδι που έγινε ποτέ

Περισσότερα από πενήντα χρόνια πριν, το 1947 ο Νορβηγός Θορ Χέγερνταλ, ο οποίος παραμένει καταγεγραμμένος ως ένας από τους πιο θαρραλέους άντρες στην Ιστορία διένυσε 4.300 ναυτικά μίλια στον Ειρηνικό Ωκεανό, πάνω σε μια ξύλινη σχεδία, την ηρωική «Κον - Τίκι».




Στόχος του γοητευτικού και χαρισματικού Θορ ήταν να αποδείξει σε όλους την θεωρία του, ότι η Πολυνησία κατοικήθηκε από Περουβιανούς και όχι από ανθρώπους της Δυτικής Ασίας - κάτι που υποστήριζαν όλοι. 
Την θεωρία του δεν την στήριζε κανένας επιστήμονας. Όλοι θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον, μέχρι την στιγμή όπου ένας Αμερικάνος καθηγητής, αστειευόμενος με τον Θορ, τον παρότρυνε να κάνει την θεωρία του πράξη ταξιδεύοντας από το Περού στην Πολυνησία με μια ξύλινη σχεδία. Ο Θόρ πείσμωσε και το τόλμησε.



Ετοίμασε μια σχεδία με εννέα κορμούς δένδρων τα οποία έδεσε με σχοινιά. Έτσι λοιπόν ξεκινάει το ταξίδι του ο Θορ, μαζί με ένα πλήρωμα 5 ετερόκλητων χαρακτήρων, οι οποίοι δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. 
Μόνο ένας από αυτούς γνώριζε πώς να πλεύσει την σχεδία, ενώ ο ίδιος ο Θορ φοβόταν την θάλασσα και δεν γνώριζε κολύμπι. Όλοι τους ήταν αποφασισμένοι και πρόθυμοι να ρισκάρουν την ίδια τους την ζωή για να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο. Το μόνο σύγχρονο εργαλείο που είχαν μαζί τους ήταν ένα ραδιόφωνο, ενώ για πυξίδα χρησιμοποιούσαν τα άστρα και τα ρεύματα της θάλασσας. Για 3 μήνες οι θαρραλέοι άνδρες θα αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, θα έρθουν αντιμέτωποι με καρχαρίες, με κακοκαιρίες και με το άγνωστο αλλά στο τέλος θα ανταμειφθούν με την επιτυχία τους.



Η ταινία ΚΟΝ - ΤΙΚΙ, είναι η πραγματική ιστορία ενός ανθρώπου που διακατέχεται από το δυνατό αίσθημα της θέλησης. Εκείνου που πιστεύει στον εαυτό του και στηρίζει την γνώμη του, που προσπαθεί να «ανοίξει» τα μάτια των συνανθρώπων του και να εξελίξει την Ιστορία, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα. 
Κάποιου που πεισμώνει και δεν το βάζει κάτω, παίρνοντας κάθε ρίσκο. Για τον Θορ Χέγερνταλ και το πλήρωμα του τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να πιστεύεις σε αυτό. Το 1950, ο ίδιος ο Θορ Χέγερνταλ, σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ "KON - TIKI", το οποίο απέσπασε το βραβείο Oscar, ενώ το βιβλίο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από 70 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Ο σπουδαίος Θόρ Χέγερνταλ, πέθανε το 2002 σε ηλικία 88 ετών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου