* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

15 Νοεμβρίου 2013

Η ιστορία πίσω από ένα τραγούδι: Cat People - David Bowie

Το «Cat People (Putting Out Fire)» περιλαμβάνεται στο soundtrack της ταινίας «Cat People», που κυκλοφόρησε το 1982.

Αυτό το ροκ τραγούδι, γνωστό και ως «Gasoline», ηχογραφήθηκε ως το θέμα της ταινίας του σκηνοθέτη Paul Shrader «Η Αγριόγατα» (Cat People, 1982), που ήταν remake της κλασικής ταινίας τρόμου του 1942, με θέμα μία όμορφη γυναίκα (Nastassja Kinski) που κατάγεται από μια γενιά ανθρώπων που μεταμορφώνονται σε αιμοδιψή αιλουροειδή όταν ερεθιστούν σεξουαλικά.


Τη μουσική την έγραψε ο Ιταλός παραγωγός Giorgio Moroder, γνωστός από τη μουσική της ταινίας «Το Εξπρές Του Μεσονυχτίου» (Midnight Express) και από τις disco συνεργασίες του με τη Donna Summer. Όταν ο Moroder έγραψε το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής, ο Paul Shrader ζήτησε από τον David Bowie να γράψει τους στίχους και να ηχογραφήσει το κύριο θέμα.

Η ηχογράφηση έγινε τον Ιούλιο του 1981 στα Mountain Studios στο Μοντρέ της Ελβετίας, με παραγωγό τον Giorgio Moroder, ο οποίος έπαιξε και synthesizer. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του Ούγγρου συνθέτη Sylvester Levay στην ενορχήστρωση. Το τραγούδι προσπαθώντας να ταιριάξει στο σκοτεινό χαρακτήρα της ταινίας, έχει κάποιες επιρροές από το γοτθικό ροκ, με τον David Bowie να τραγουδάει σε χαμηλό τόνο τα αποπνικτικά, υποβλητικά και σέξι φωνητικά του πριν ξεσπάσει σε μία ανατριχιαστική έκρηξη πείνας και επιθυμίας υποστηριζόμενη από μία γυναικεία χορωδία, ένας αξιοσημείωτος συνδυασμός που αργότερα θα υιοθετηθεί από το αγγλικό συγκρότημα Sisters Of Mercy.

Το «Cat People (Putting Out Fire)» κυκλοφόρησε από τη MCA Records σε single το Μάρτιο του 1982 έχοντας στη β’ πλευρά το ορχηστρικό κομμάτι του Giorgio Moroder «Paul’s Theme (Jogging Chase)». Η εκτέλεση του single έχει διάρκεια 4:08 σε αντίθεση με την εκτέλεση του άλμπουμ και του maxi single όπου το τραγούδι έχει διάρκεια 6:41.

Δύο μήνες μετά, η MCA ξανακυκλοφόρησε το single έχοντας στην α’ πλευρά το «Paul’s Theme» και στη β’ πλευρά το «Cat People». Το Νοέμβριο του 1982 το ξανακυκλοφόρησε για τρίτη φορά (!) έχοντας και πάλι το «Cat People» στην α’ πλευρά.

Το single έφτασε στο Νο 26 της Μεγάλης Βρετανίας και στο Νο 67 των Η.Π.Α., όπου το «Cat People» έγινε η μεγαλύτερη σόλο επιτυχία του David Bowie μετά το «Golden Years», που το 1976 έφτασε στο Νο 10 των αμερικάνικων charts. Επιπλέον, το τραγούδι έγινε Νο 1 στη Νορβηγία, Σουηδία και Νέα Ζηλανδία, Νο 8 στην Ελβετία, Νο 15 στην Αυστραλία και Νο 17 στην Ιρλανδία.

Στη συνέχεια ο David Bowie ηχογράφησε και πάλι το τραγούδι, συμπεριλαμβάνοντας τη νέα εκτέλεση (διάρκειας 5:09) στη β’ πλευρά του single «Let’s Dance», που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1983, καθώς και στο άλμπουμ «Let’s Dance» που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Στην ηχογράφηση αυτή παραλείφθηκε από το δεύτερο κουπλέ ο στίχος «Feel my blood enraged» ενώ ηλεκτρική κιθάρα έπαιξε ο Stevie Ray Vaughan. Αρχικά ο Bowie ήθελε να χρησιμοποιήσει την αυθεντική εκτέλεση του τραγουδιού αλλά η MCA αρνήθηκε να δώσει την άδεια καθώς ο Moroder είχε συμβόλαιο μ’ αυτήν και δεν ήθελε μία ανταγωνιστική εταιρεία –εν προκειμένω η EMI όπου ανήκε ο Bowie- να χρησιμοποιήσει το τραγούδι της.

Πάντως, η πλειοψηφία του κοινού προτιμά την πιο δυνατή και ατμοσφαιρική πρώτη εκτέλεση. Αυτή συμπεριλήφθηκε αργότερα στη συλλογή «Bowie: The Singles (1969-1993)» που κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην αντίστοιχη βρετανική συλλογή «The Singles Collection».

Το 1983 το «Cat People» αποτελούσε μέρος του προγράμματος του David Bowie κατά την περιοδεία Serious Moonlight Tour. Έκτοτε, και μέχρι σήμερα, το τραγούδι παραδόξως είναι αποκλεισμένο από το set list των εμφανίσεών του. Ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού περιλαμβάνεται στο βίντεο και DVD «Serious Moonlight».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου