* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

9 Δεκεμβρίου 2013

Τρόποι για να ζεστάνετε οικονομικά το σπίτι

Ο καιρός μας έχει κάνει φέτος τη χάρη και η θερμοκρασία είναι ακόμα τέτοια ώστε οι περισσότεροι να... αντέχουμε και χωρίς καλοριφέρ. Αλλά όχι για πολύ. Στην προσπάθειά μας να ζεστάνουμε το σπίτι με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος αναζητάμε έξυπνους, εναλλακτικούς τρόπους που θα μας επιτρέψουν να κρατήσουμε όσο ακόμα «μας παίρνει» τον θερμοστάτη κλειστό!

Σφραγίστε τα παράθυρα

Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται τακτικά μπορούν αυτή την εποχή να παραμένουν κλειστά και σφραγισμένα καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, για να βεβαιωθείτε ότι δε μπαίνει καθόλου κρύο από αυτά, μπορείτε να κολλήσετε περιμετρικά στις κάσες τους χαρτοταινία, την οποία θα αφαιρέσετε όταν ζεστάνει ξανά ο καιρός.
 Όσο για τα υπόλοιπα παράθυρα, μπορείτε να τα ανοίγετε κατά την διάρκεια της ημέρας όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη από την εσωτερική και να τα κλείνετε ξανά όταν πέφτει ο ήλιος, ώστε να «φυλακίζετε» τη ζέστη στο σπίτι.

«Έξυπνες» κουρτίνες

Οι ιδανικές κουρτίνες για τον χειμώνα έχουν ως εξής: Κρεμάστε από την πλευρά των παραθύρων διάφανες πλαστικές κουρτίνες μπάνιου που έχουν την ιδιότητα να μην επιτρέπουν στα κρύα ρεύματα να μπαίνουν στον χώρο, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνουν τη ζέστη όταν έχει ήλιο. 
Από πάνω, στην εσωτερική πλευρά του σπιτιού, κρεμάστε βαριές κουρτίνες, οι οποίες επίσης θα περιορίζουν το κρύο. Αυτές, όμως, πρέπει να τις ανοίγετε όταν έξω έχει ήλιο, για να ζεσταίνεται το σπίτι.

Ασφαλίστε τις πόρτες

Όπως με τα παράθυρα έτσι και με τις πόρτες, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν επιτρέπουν κρύα ρεύματα αέρα να περνούν στο σπίτι. Χρήσιμο είναι, τουλάχιστον στο κάτω μέρος της κεντρικής πόρτας του σπιτιού, να κολλήσετε ένα λάστιχο αεροστόπ, ειδικό για πόρτες και παράθυρα

Σηκώστε τις τέντες

Κατά την διάρκεια της ημέρας θέλετε το σπίτι σας να «λούζεται» από τον ήλιο, προκειμένου να ζεσταίνεται φυσικά. Έχετε, λοιπόν, τις τέντες διαρκώς σηκωμένες και απομακρύνετε από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες οτιδήποτε μπορεί να εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να εισβάλλουν στο σπίτι σας (π.χ. μεγάλα φυτά ή αντικείμενα).

Κλείνετε τις εσωτερικές πόρτες των δωματίων

Καταρχήν, έχετε εντελώς κλειστά τα δωμάτια του σπιτιού που δεν χρησιμοποιείτε. Κατά δεύτερον, όταν βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο κλείνετε όλες τις πόρτες του για να συγκεντρώνεται η ζεστή μόνο εκεί και να μη μπορούν να εισέλθουν κρύα ρεύματα. Σε κάθε περίπτωση έχετε πάντα τις πόρτες των μπάνιων κλειστές.

Απλώστε παντού χαλιά και μοκέτες

Τα χαλιά και οι μοκέτες βοηθούν ώστε να μην υπάρχει απώλεια ζέστης από το πάτωμα. Οπότε, ειδικά αν στο πάτωμα έχετε πλακάκια ή μάρμαρο, φροντίστε να το καλύψετε εντελώς. Άλλωστε, τα χαλιά και οι μοκέτες δημιουργούν ζεστασιά και στο περπάτημα.

Μαγειρέψτε!

Προσπαθείτε να μαγειρεύετε όσο πιο συχνά μπορείτε φαγητά φούρνου! Ψήστε πίτες, φτιάξτε πίτσες, αλλά αποφύγετε τα φαγητά που απαιτούν αέρα ή βράσιμο γιατί έτσι θα δημιουργήσετε υγρασία, η οποία θα απορροφήσει την ζέστη και θα νιώθετε το σπίτι ακόμα πιο κρύο. Αντίθετα, ο φούρνος ξηραίνει τον αέρα και ζεσταίνει, τουλάχιστον τον χώρο της κουζίνας.

Ανάψτε κεριά

Το όφελος θα είναι διπλό, γιατί με τον τρόπο αυτό θα χρειάζεστε και λιγότερα φώτα. Ανάψτε πολλά κεριά στο καθιστικό σας, αλλά προσέξτε πού θα τα τοποθετήσετε, για να μη στάζουν, και μην τα αφήνετε ποτέ αναμμένα όταν δεν βρίσκεστε στον χώρο.

Ζεστά αφεψήματα

Τα ζεστά αφεψήματα θα αυξήσουν την εσωτερική σας θερμοκρασία, ενώ και η όλη διαδικασία για να τα ετοιμάσετε θα σας κινητοποιήσει, αλλά και θα σας χαλαρώσει. Ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι κατά την διάρκεια της ημέρας, λοιπόν, ή ένα χαμομήλι το βράδυ είναι ό,τι πρέπει!

Ντυθείτε πιο ζεστά

Το ιδανικό αξεσουάρ για το κρύο είναι αναμφίβολα το σκουφί. Καθώς, όμως, είναι λίγο... αλλόκοτο να κυκλοφορεί κανείς με ένα σκουφί μέσα στο σπίτι, η αμέσως πιο ζεστή λύση είναι ένα πουλόβερ και μάλιστα με ζιβάγκο! Εξυπακούεται ότι οι κάλτσες και οι παντόφλες είναι απαραίτητες, ενώ μία fleece κουβερτούλα όταν κάθεστε στον καναπέ θα σας ζεστάνει άμεσα!

Ανάστροφοι ανεμιστήρες

Αν έχετε ανεμιστήρες οροφής ελέγξτε αν μπορούν να λειτουργήσουν ανάστροφα (δηλαδή, σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού), καθώς με τον τρόπο αυτή η όποια θερμότητα υπάρχει στο σπίτι θα στέλνεται από το ταβάνι προς τα κάτω. Φροντίστε, όμως, η ανάστροφη κίνηση να γίνεται στη χαμηλότερη ισχύ του ανεμιστήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου