* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

15 Φεβρουαρίου 2014

Leonardo Da Vinci: ο πιο ευφυής άνθρωπος όλων των εποχών;

alexıptoto1Φανταστικός ζωγράφος, ολοκληρωμένος μουσικός, σημαντικός εφευρέτης και επιστήμονας, απίστευτα κοινωνικός με ιδιαίτερο χιούμορ και τόσο γοητευτικός ώστε να θεωρείτε “θεός του σεξ” στην εποχή του.


Ο λόγος για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο οποίος αναφέρeται συχνά ως το καλύτερο παράδειγμα μεγαλοφυίας σε διάφορους τομείς. Με άλλα λόγια, είναι το άτομο που επέδειξε και χρησιμοποίησε εντυπωσιακά όλες τις νοημοσύνες του. Η διάνοια του Λεονάρντο ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μερικοί τον θεωρούν ως την μεγαλύτερη ιδιοφυία όλων των εποχών.

Ήταν σχεδόν εντελώς αυτοδίδακτος και αποτελεί ένα καταπληκτικό παράδειγμα για όλους μας : δείχνει τι μπορεί να πετύχει κάποιος που διακατέχεται από την αποφασιστικότητα να επιτείνει και να αναπτύξει την νοημοσύνη του.

Σε αντίθεση με πολλές εσφαλμένες αντιλήψεις, ο Λεονάρντο δεν καταγόταν απο εύπορη οικογένεια και οι επίσημες σπουδές του ήταν πολύ βασικές. Από παιδί άρχισε να δουλεύει ως βοηθός ενός ζωγράφου και γλύπτη, και στο εργαστήρι του έμαθε την τέχνη του σχεδίου και της ζωγραφικής.

Ο ίδιος ο Λεονάρντο είπε ότι έγινε “ιδιοφυία” επειδή χρησιμοποίησε το μυαλό του για να μάθει πως δούλευε ο εγκέφαλος του και ιδίως οι αισθήσεις του. Ο Λεονάρντο υπερηφανευόταν για το γεγονός πως ήταν αυτοδίδακτος και συνήθιζε να υπογράφει ως “Μαθητής της Εμπειρίας.

Ο Λεονάρντο υπήρξε εκπληκτικά δημιουργικός. Άφησε πίσω του αθάνατα έργα τέχνης γλυπτά και “γέννησε” αμέτρητες άλλες πρωτότυπες ιδέες. Εκτός απο τις καλλιτεχνικές δυνατότητες του, ο Λεονάρντο ήταν επίσης εξαιρετικά ολοκληρωμένος μουσικός. Αν του δίνατε οποιοδήποτε έγχορδο όργανο, ακόμα κι αν δεν το είχε ξαναδείστη ζωή του, μπορούσε να το μάθει πολύ εύκολα και να παίζει με αυτό γνωστά αλλά και πρωτότυπα κομμάτια.

Ο Λεονάρντο ήταν γνωστός για τη βαθειά αυτοπεποίθηση του. Αγαπούσε τη μοναξιά κι ενδιαφερόταν και φρόντιζε τον εαυτό του μόνο όπως θα μπορούσε να τον φρόντιζε ένας στενός φίλος ή μια ερωμένη.

Mona Lısa

Ήταν επίσης, εξαιρετικά επιδέξιος στην κοινωνική νοημοσύνη. Υπήρξε ο πιο δημοφιλής προσκεκλημένος σε όλες τις δεξιώσεις και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις της Φλωρεντίας. Τα κατάφερνε υπέροχα στο χιούμορ, μάγευε το κοινό με τις διηγήσεις του και χρησιμοποιούσε τις απέραντες μουσικές ικανότητες του για να διασκεδάζει τους άλλους καλεσμένους συνθέτοντας αυθορμήτως και παίζοντας τραγούδια που άφηναν τους άλλους εκστατικούς.

Είναι γνωστός ο θαυμαστός και η αγάπη που έτρεφε ο Λεονάρντο για τη φύση και τον φυσικό ζωντανό κόσμο. Σύμφωνα με διηγήσεις πήγαινε στην αγορά, αγόραζε ένα κλουβί γεμάτο πουλιά και μπροστά σε όλους ελευθέρωνε όλα τα πουλιά, παρακολουθώντας τα γοητευμένος τα σχήματα που έγραφαν στον αέρα ενώ πετούσαν ενθουσιασμένα με την απρόσμενη ελευθερία τους.



Ο Λεονάρντο απέρριπτε κατηγορηματικά την υπόθεση ότι κάποιος δε μπορεί να είναι έξυπνος και δυνατός ταυτοχρόνως. Ήταν γνωστός για την εξαιρετική αντοχή και ενεργετικότητα του κι είχε φήμη του δυνατότερου ανθρώπου στη Φλωρεντία.

Ήταν επίσης απίστευτα ελκυστικός. Ο ιστορικός Βαζάρι ανέφερε πως ο Λεονάρντο είχε ένα παράστημα τόσο τέλειο, οι κινήσεις του τόσο πλαστικές και η εμφάνιση του τόσο εντυπωσιακά γοητευτική ώστε οι συμπολίτες του παρτάσσονταν στους δρόμους της Φλωρεντίας μόνο και μόνο για να τον δουν να περπατά μέχρι το εργαστήρι του. Ήταν ο θεός του σ$ξ της εποχής του.

Leonardo da Vinci Leda and the Swan 1504-1506

Ο Λεονάρντο ανέπτυξε ιδιαιτέρως την αισθητηριακή νοημοσύνη του και συνήθιζε να προτρέπει όσους βρίσκονταν γύρω του να βελτιώσουν κι εκείνοι όλες τις αισθήσεις τους. Ανέπτυξε τόσο πολύ τις οπτικές του δυνατότητες ώστε ορισμένες φορές οι παρατηρήσεις του άγγιζαν τα όρια του θαύματος. Λέγεται ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδε με γυμνό μάτι τα φεγγάρια του πλανήτη Δία και στον κώδικα του σχετικά με την πτήση των πουλιών κατέγραψε λεπτομέρειες που παρέμειναν ανεπιβεβαίωτες, μέχρι την εφεύρεση της Φωτογραφίας, 350 χρόνια αργότερα, όταν ο φακός απέδειξε πως έχει δίκιο!!!

Για τον Λεονάρντο οι αριθμοί ήταν ένα φυσικό τμήμα της αρμονίας του σύμπαντος. Χρησιμοποιούσε τους αριθμούς σαν ένα βασικό εργαλείο σκέψης για μετρήσεις και υπολογισμούς σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, τέχνη, σχεδίαση , μηχανική και εφευρέσεις. Απ τό απίστευτα γόνιμο μυαλό του προήλθαν νέα σχέδια για υδραγωγεία , πύλες , φράγματα ποταμών , εφευρέσεις για υποβρύχια σκάφη για ιπτάμενες μηχανές και εκατοντάδες ευρηματικές ιδέες μηχανολογίας που κανένας άλλος δεν είχε σκεφτεί μέχρι τότε.






Επειδή είχε μελετήσει πολλούς τομείς δραστηριότητας το λεξιλόγιο του Λεονάρντο ήταν πολύ πλούσιο από τον μέσο όρο. Λόγω της αχαλίνωτης φαντασίας του μπορούσε να συνδυάσει αυτά τα δυο για να προσφέρει τις πιο όμορφες αναπολήσεις και περιγραφές. Πολλές από τις λογοτεχνικές σημειώσεις του αποτελούν πορτρέτα που δημιουργησε όχι με μπογίες αλλά με λέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου