* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

16 Μαΐου 2014

Maria Gaetana Agnesi: Η γυναίκα που έλυνε μαθηματικά προβλήματα στον ύπνο της

Η Google τιμάει την 296η επέτειο από τη γέννηση της μαθηματικού Maria Gaetana Agnesi.
Η Maria Gaetana Agnesi, σε ηλικία μόλις πέντε ετών μπορούσε ήδη να μιλάει ελληνικά (!), γερμανικά, ισπανικά, λατινικά αλλά και εβραϊκά. Ο πατέρας της, ένας ευκατάστατος μαθηματικός, προφανώς της έδειξε τον δρόμο της επιστήμης. Σε ηλικία 14 ετών μπορούσε να λύνει πολύ δύσκολες ασκήσεις μαθηματικών και γεωμετρίας.
Σε ηλικία 20 ετών άρχισε να συγγράφει την πιο σημαντική δουλειά της, το δοκίμιο  Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana (Μέθοδοι Ανάλυσης), ένα δοκίμιο που προκάλεσε αίσθηση στον ακαδημαϊκό κόσμο της εποχής.
Ο Πάπας Βενέδικτος ο 14ος την πρότεινε για τη θέση της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, επαινώντας το έργο της, ενώ στους επιστημονικούς κύκλους απέκτησε σημαντική αναγνώριση, εντούτοις έβλεπε τα μαθηματικά ως μια περιστασιακή ενασχόληση...
Η Maria Agnesi είναι γνωστή από μια καμπύλη που ονομάζεται «Μάγισσα της Agnesi» (Witch of Agnesi). Σύμφωνα με το παρασκήνιο για την πατρότητα και την ονομασία της καμπύλης, η καμπύλη  δεν αποτελεί δημιούργημα της Agnesi, αλλά ήταν ήδη γνωστή στον Pierre Fermat (1601-1665). Ο Luigi  Guido Grandi, καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο της Πιζα, την ονόμασε versiera (από το λατινικό vertere = γυρίζω). Κατά σύμπτωση, υπάρχει μια σχεδόν ομόηχη ιταλική λέξη, aversiera, που σημαίνει γυναίκα του διαβόλου. Έτσι από λάθος μετάφραση η versiera του Grandi έγινε aversiera και ονομάστηκε τελικά «μάγισσα της «Μάγισσα της Agnesi».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου