* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

18 Ιουνίου 2014

Υποσιτισμένες λίμνες. Τα δάση αποψιλώνονται, τα ψάρια μικραίνουν .


Τα δάση αποψιλώνονται, τα ψάρια μικραίνουν

Μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί έχουν τελικά τα δέντρα που περιβάλλουν ποταμούς και λίμνες για την ευημερία των ψαριών του γλυκού νερού    





Σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ψαριών του γλυκού νερού έχει η αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με βρετανούς και καναδούς επιστήμονες.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποψίλωση των δασών είχε ως αποτέλεσμα την πτώση λιγότερων φύλλων σε ποταμούς και λίμνες, γεγονός που επηρέαζε τη διατροφή των ψαριών. Αυτό, λόγω του υποσιτισμού τους, είχε ως συνέπεια τον περιορισμό της ανάπτυξης και άρα του μεγέθους τους.

«Είδαμε ότι υπήρχαν ψάρια των οποίων η βιομάζα βασιζόταν κατά 70% σε οργανικό άνθρακα προερχόμενο από δέντρα και φύλλα και όχι σε κάποια άλλη υδρόβια πηγή τροφής» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Άντριου Τάνεντζαπ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Παρατηρήσαμε λοιπόν, ότι ο οργανικός άνθρακας που εντοπίζεται στα δέντρα και καταλήγει στις λίμνες αποτελεί πολύ σημαντική πηγή τροφής για τα ψάρια του γλυκού νερού όπως π.χ. η πέρκα, καθώς οδηγεί με τη σειρά του στην ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων, τα οποία αυτόματα μεταφράζονται σε περισσότερο ζωοπλαγκτόν» εξηγεί ο ειδικός. «Βάσει των ευρημάτων μας, οι περιοχές στις οποίες εντοπίζονταν τα υψηλότερα επίπεδα ζωοπλαγκτού φάνηκε να συνοδεύονται από τα πιο “παχουλά” ψάρια» προσθέτει.

Τα ενδιαφέρονται ευρήματα παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Nature Communications
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου