* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

22 Ιουλίου 2014

Μειώθηκαν οι θάνατοι από AIDS, φυματίωση και ελονοσία

Μελβούρνη, Αυστραλία

Mείωση των θανάτων από AIDS, ελονοσία και φυματίωση καταγράφει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet και παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Μάρεϊ, ανέλυσαν στοιχεία από 188 χώρες και διαπίστωσαν ότι οι νέες λοιμώξεις από τον ιό HIV έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο, συγκριτικά με το 2005, που αποτελέσε την χρονιά κορύφωσης της επιδημίας, παγκοσμίως. Επίσης, οι θάνατοι παιδιών από ελονοσία στην υποσαχάρια Αφρική έχουν μειωθεί κατά 31,5%, συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ οι θάνατοι από φυματίωση παρουσίασαν μείωση 3,7%, την περίοδο 2000-2013.

Πιο αναλυτικά, η μείωση των θανάτων από AIDS αποδίδεται στην καλύτερη φαρμακευτική αντιμετώπισή του με τα κοκτέιλ αντιρετροϊκών φαρμάκων. Η νόσος έχει μετατραπεί σε χρόνια πάθηση, αφού το 2013 ο αριθμός των πασχόντων ανερχόταν σε 30 εκατομμύρια, ενώ καταγράφηκαν 1,8 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις (έναντι 2,8 εκατ. νέων μολύνσεων στο αποκορύφωμα που είχαν φθάσει οι νέες μολύνσεις το 1997), καθώς και 1,3 εκατ. θάνατοι (έναντι 1,7 εκατ. θανάτων στο αποκορύφωμα που είχαν φθάσει οι θάνατοι το 2005). 
Η μέση ετήσια μείωση των νέων μολύνσεων του AIDS είναι της τάξης του 2,7% (2,4% στους ενήλικες και 7,2% στα παιδιά).

Πέρυσι, περίπου ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών προσβλήθηκε από AIDS, ενώ γενικά περισσότεροι άνδρες (54%) από ό,τι γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετά περισσότερες νέες μολύνσεις σε γυναίκες ηλικίας 15 - 24 ετών από ό,τι σε συνομήλικους άνδρες. Εξάλλου, η μελέτη επισημαίνει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ορισμένες χώρες με σχετικά υψηλά ποσοστά κρουσμάτων (Πορτογαλία, Ισπανία, Ρωσία, Ουκρανία).

Σε ότι αφορά την φυματίωση, έχει επίσης σημειωθεί πρόοδος καθώς μετά το 2000 επιταχύνεται σταδιακά η μείωση τόσο των νέων κρουσμάτων, όσο και των θανάτων. Ενώ μεταξύ 1990 - 2000 είχε καταγραφεί μέση ετήσια αύξηση περιστατικών κατά 0,4%, την επόμενη δεκαετία σημειώθηκε μείωση 1,3% κατ' έτος. Το 2013 υπήρξαν 7,5 εκατ. νέες μολύνσεις φυματίωσης και 1,4 εκατ. θάνατοι.

Τέλος, σε ότι αφορά την ελονοσία, ενώ μεταξύ 1990 - 2004 υπήρξε σημαντική αύξηση νέων περιστατικών και θανάτων παγκοσμίως, μετά το 2004 καταγράφεται μια μείωση θανάτων (π.χ. οι θάνατοι παιδιών στην υποσαχάρια Αφρική μειώθηκαν κατά 31,5%). Έτσι, το 2013 υπήρξαν διεθνώς περίπου 855.000 θάνατοι έναντι 1,2 εκατ. θανάτων στο αποκορύφωμα του 2004.

Παρά λοιπόν την πρόοδο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, καθώς καθεμιά από τις τρεις ασθένειες εξακολουθεί να προκαλεί ένα εκατομμύριο θανάτους, κάθε χρόνο. Προειδοποιούν μάλιστα, ότι χωρίς συντονισμένη δράση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σταδιακής ανόδου των θανάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστημονική ομάδα συμμετείχαν ο καθηγητής Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Βασιλική Σταθοπούλου από το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

1 σχόλιο:

  1. Είθε να βοηθήσει ο Θεός τα φάρμακα που κρύβουν να γίνουν προσβάσιμα για να σταματήσουν τα βάσανα και οι θυσίες των αρρώστων στο βωμό του χρήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή