* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

12 Αυγούστου 2014

Robin McLaurim Williams biography .. RIP !!

Έχοντας παίξει με επιτυχία τόσο σε κωμικούς όσο και σε δραματικούς ρόλους, ο Robin McLaurim Williams, ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1951 στο Chicago του Illinois. Ο πατέρας του ήταν στέλεχος της Ford Motor Company και η μητέρα του ήταν μοντέλο, ενώ και οι δύο του γονείς είχαν ήδη παιδιά από προηγούμενες τους σχέσεις.

Ο νεαρός Robin ήταν κοντούλης, ντροπαλός και μοναχικός, ενώ οι συμμαθητές του μονίμως τον κορόιδευαν. Εκείνος για να αποφύγει τα πειράγματα τους έψαχνε κάθε φορά και άλλη διαδρομή για την επιστροφή στο σπίτι. Κατάφερε σταδιακά να κερδίσει κάποια ίχνη σεβασμού μιας και σαν αθλητικός τύπος που ήταν, έπαιρνε μέρος σε ομάδες πυγμαχίας και έκανε τα αλλά παιδιά να γελάνε με τα αστεία κατορθώματα του την ώρα της "μάχης".


Όταν ο πολυάσχολος πατέρας του Robin αποφάσισε να πάρει πρόωρη σύνταξη όλη η οικογένεια μετακόμισε στο Marin County κοντά στο San Francisco. Το 1971 πήγε στο Claremont Men's College για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. 
Τελικά εγκατέλειψε και γράφτηκε στο τοπικό κολέγιο του Marin για να σπουδάσει ηθοποιία. Το ταλέντο του δεν ήταν εύκολο να κρυφτεί όμως και σύντομα κέρδισε μια υποτροφία στο Julliard School της Νέας Υόρκης. Εκεί ερωτεύτηκε τη χορεύτρια Valerie Velardi, με την οποία παντρεύτηκε μόλις ένα χρόνο μετά τη γνωριμία τους το 1978 και σύντομα απέκτησαν ένα γιο, τον Zachary.

Μαζί του στο Julliard School ήταν και ο Christofer Reeve, με τον οποίο ανέπτυξε μια δυνατή φιλία, δίνοντας αμοιβαία υπόσχση ότι θα στήριζε ο ένας τον άλλο σ περίπτωση αποτυχίας. Λίγο μετά την αποφοίτηση τους, ο Robin έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά "Mork And Mindy" ενώ ο Reeve στον «Superman». Και οι δυο έκαναν μεγάλη επιτυχία. Η φιλία τους συνεχίστηκε μέχρι το δραματικό τέλος της ζωής του Reeve, όταν μάλιστα Robin Williams είχε προσφερθεί να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του φίλου του.

Μετακόμισε στο Los Angeles όπου γνώρισε τον Jay Leno. Ο δημοφιλής παρουσιαστής τον βοήθησε να βρει διάφορες δουλείες, σπρώχνοντάς τον αναπτύξει το απίθανο χιούμορ του. Έτσι το 1978 και 1979 ο Robin έκανε μόνο τηλεόραση και εμφανίστηκε στο "The Richard Pryor Show" και στην τεράστια επιτυχία «Happy Days».
 Ακολούθησε ο πρώτος δημοφιλής κινηματογραφικός ρόλος ως Ποπαύ («Popeye», 1980) σε σκηνοθεσία του Robert Altman.
Σταδιακά οι ρόλοι που του προσφέρονταν άρχισαν να είναι όλο και πιο καλοί. Παράλληλα στη δεκαετία του 80 ηχογράφησε τρεις δίσκους, ενώ κατάφερε και ξεπέρασε πρόβλημα εθισμού στα ναρκωτικά. Το πρώτο του μεγάλο βραβείο ήρθε το 1986 και ήταν... μουσικό. 

Τιμήθηκε με βραβείο Grammy για την ηχογραφημένη παράσταση "Robin Williams: Live at the Met" ενώ παράλληλα προετοιμάζονταν για το ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού στο «Good Morning Vietnam». Η ταινία του 1988 απέσπασε πολύ καλές κριτικές, ήταν εμπορική επιτυχία με εισπράξεις πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια, ενώ για τον Robin Williams έφερε την πρώτη του υποψηφιότητα για Oscar A' ανδρικού ρόλου. Ήταν μια γεμάτη περίοδος, καθώς είχε τιμηθεί δύο συνεχόμενες χρονιές (1987, 1988) και με βραβείο Emmy για τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές παραγωγές.

Αν και στον επαγγελματικό τομέα ο Robin τα πήγαινε περίφημα στην προσωπική του ζωή τα πράγματα τότε δεν ήταν και τόσο καλά. Το 1988 χώρισε με τη σύζυγο του Valerie και ερωτεύτηκε τη Marsha Garces νταντά, που η Valerie είχε προσλάβει λίγο νωρίτερα για να προσέχει τον γιο τους. Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Απρίλιο του 1989 και λίγο αργότερα απέκτησαν δυο παιδιά την Zelda και τον Cody, ενώ από τότε η Marsha έγινε η μάνατζερ του.
Το 1989 ο Robin Williams έκανε θεατές σε όλο τον κόσμο να δακρύσουν πρωταγωνιστώντας στον "Κύκλο των Χαμένων Ποιητών" («Dead Poets Society»), αποσπώντας μια ακόμα υποψηφιότητα για βραβείο Oscar A' ανδρικού ρόλου. Λίγο αργότερα ήρθαν τρεις μοναδικοί ρόλοι: στο «Dead Again» του Kenneth Bring, στο «Fisher King» (με μια ακόμα υποψηφιότητα για Oscar) και στο «Hook» υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Steven Spielberg. Αποδεικνύοντας την αγάπη του για τα παιδιά, μεταμορφώνεται το 1992 σε «Aladdin», στο ομότιτλο cartoon της Disney. H σύζυγός του ήταν εκείνη που ανακάλυψε και το σενάριο του «Mrs Doubtfire» (1993). Η ταινία έσπασε τα ταμεία και του έφερε μια Χρυσή Σφαίρα (μία από τις τέσσερις που κέρδισε συνολικά).
Ο Robin επιμένει κωμικά παίζοντας στο «Jumanji» (1995) της Disney ενώ την ίδια χρονιά είναι απολαυστικός στο "Κλουβί Με Τις Τρελές" («The Birdcage»). 

Το Oscar (Δεύτερου ανδρικού ρόλου) έρχεται επιτέλους το 1997 για την ερμηνεία του ως ψυχοθεραπευτής στο «Good Will Hunting». Το μπαράζ επιτυχιών συνεχίζεται, με τον αξέχαστο ρόλο του μαιευτήρα στο «Nine Months» (1995), το αξέχαστο «Jack» (1996) του Coppola. Ακολούθησαν ταινίες μάλλον μέτριες, στις οποίες όμως και μόνο με την παρουσία του προσέφερε κάτι το ενδιαφέρον («Flubber», «What Dreams May Come», «Patch Adams», «Bicentennial Man», «Death to Smoochy»).

Ακολούθησε μια περίοδος που στράφηκε ξανά σε πιο δραματικούς ρόλους όπως στο παρεξηγημένο «One Hour Photo» (2002) και το «Insomnia» του Christopher Nolan (2002), όπου υποδύθηκε ένα δολοφόνο. Από τότε η καριέρα του παρέμεινε σε χαμηλές πτήσεις με λίγες εξαιρέσεις: το αλληγορικό «Man Of The Year» όπου υποδύθηκε ένα κωμικό που καταλήγει πρόεδρος των ΗΠΑ, το animation «Happy Feet» όπου έκλεψε την παράσταση ως Ramon και το «Night at the Museum» στον έφιππο ρόλο του πρώην προέδρου Teddy Roosevelt.

Το 2008 ο Robin Williams αποφάσισε να επιστρέψει στη σκηνή κάνοντας και πάλι παραστάσεις stand up comedy, ξεκινώντας τουρνέ με την παράσταση "Weapons of Self Destruction". Την ίδια χρονιά πήρε διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του Marsha Garces. Η περιοδεία του ακυρώθηκε λίγους μήνες αργότερα όταν διαπιστώθηκε πως η δύσπνοια που τον ταλαιπωρούσε οφείλονταν σε καρδιακό πρόβλημα και έπρεπε να χειρουργηθεί.

Ανάρρωσε και επανήλθε κινηματογραφικά στο sequel του «Night at the Museum» ενώ παράλληλα προετοίμαζε διάφορα σχέδια. Έκανε επιλεγμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ το 2011 έκανε σε ηλικία 60 ετών την πρώτη του εμφάνιση σε θεατρική σκηνή του Broadway με τον κεντρικό ρόλο στην παράσταση "Bengal Tiger at the Baghdad Zoo". Πίσω στο 1988 είχε παρουσιάσει off-Broadway το "Περιμένοντας τον Γκοντό" μαζί με τον Steve Martin.

Συνέχισε τo 2011 με το sequel του «Happy Feet», ενώ την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την Susan Schneider. Δυο χρόνια αγρότερα τον είδαμε σε μικρούς (αλλά ενδιαφέροντες ρόλους) στο «The Big Wedding» και το «The Buttler». Μέσα στο 2014 το low budget δράμα «Boulevard» του Dito Montiel και η κωμωδία «The Angriest Man in Brooklyn» του Phil Alden Robinson. Στο μεταξύ ο Robin Williams είχε επιστρέψει στην τηλεόραση με την σειρά "The Crazy Ones", η οποία όμως δεν κατάφερε να ανανεωθεί για δεύτερη σεζόν.

Στις 11 Αυγούστου του 2014 ο Robin Williams βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην πόλη Tiburon της Καλιφόρνια. Ο θάνατός του σε ηλικία 63 ετών βύθισε σε θλίψη όλους όσους άγγιξε μέσα από μια καριέρα πολυδιάστατη όσο πολύ λίγων ομότεχνών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου