* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

3 Οκτωβρίου 2014

New York Times: Προσοχή – Πώς κλέβουν παιδόφιλοι τις φωτογραφίες των παιδιών σας και τι κάνουν με αυτές

3036073-inline-babyrp.pngΣτο άκουσμα της έκφρασης «ηλεκτρονικές απαγωγές παιδιών» η πρώτη αντίδραση είναι απορία. Πώς μπορεί να γίνει, άραγε, απαγωγή ενός παιδιού μέσα από τον υπολογιστή; Στην πραγματικότητα ο όρος έχει να κάνει με την κλοπή φωτογραφιών μικρών παιδιών που οι χρήστες των social media ανεβάζουν κατά κόρον.
Από τη στιγμή, όμως, που το διαδίκτυο είναι ανοχύρωτο στη δράση των παιδόφιλων και παιδεραστών κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η… διαδρομή που ακολουθούν οι φωτογραφίες είναι ανεξέλεγκτη.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέρεται στους New York Times με μια οικογένεια από τις ΗΠΑ που είδε τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει κατά τη διάρκεια των διακοπών της και τις είχαν αναρτήσει στο Facebook, να καταλήγουν σε μια διαφήμιση μπακάλικου στη Τσεχία.
Τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος και είναι ανατριχιαστικά. Το αμερικανικό περιοδικό fast company χρησιμοποιεί τον όρο «ψηφιακή απαγωγή βρεφών», για να εξηγήσει το φαινόμενο κλοπής φωτογραφίων βρεφών στο Instagram.
Η πρακτική των παιδόφιλων είναι σχετικά καθορισμένη. Όπως σημειώνει το New247, λογαριασμοί που λειτουργούν ως «ψηφιακά πρακτορεία υιοθεσίας» από ανώνυμους χρήστες ή χρήστες που έχουν «κλειδωμένα» τα στοιχεία τους, όπου άλλοι χρήστες μπορούν να «υιοθετήσουν» τα εικονιζόμενα παιδιά των οποίων οι φωτογραφίες έχουν κλαπεί από χρήστες.
«Η Jenny είχε 20 νέους ακολούθους στο Instagram, ένα περίεργο buzz για μια μητέρα τριών παιδιών από τη Ν. Καρολίνα. Τότε δύο γυναίκες της έστειλαν μήνυμα, λέγοντάς της ότι είδαν το μωρό της σε έναν λογαριασμό άλλου χρήστη, ονόματι Nikki. Η εν λόγω γυναίκα παρουσίαζε το μωρό της Τζένης ως δικό της δίνοντάς του άλλο όνομα», όπως αναφέρει το περιοδικό.
Χρήστες όπως η Nikki κλέβουν φωτογραφίες των παιδιών από άλλους χρήστες, τους δίνουν άλλο όνομα και τα πλασάρουν ως δικά τους, ζώντας έτσι μια άλλη ζωή, μπαίνοντας στο ρόλο της μητέρας. Πολύ συχνά δημιουργούν ολόκληρες ψεύτικες οικογένειες. Έτσι άλλοι χρήστες σχολιάζουν τις φωτογραφίες, και υπάρχει διάδραση.
«Αναζητώ ένα δίχρονο κοριτσάκι με ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια», έγραφε μια κάτω από έναν τέτοιο λογαριασμό ο οποίος με τη σειρά του της βρίσκει μια ανάλογη φωτογραφία του μωρού που ζήτησε για να «παίξει» τη μητέρα. Φυσικά όλο αυτό είναι ένα άρρωστο παιχνίδι, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα άλλων χρηστών κλέβοντάς τους τις φωτογραφίες των παιδιών τους. Χωρίς να το ξέρουν, κάποιος χρήστης υιοθετεί το παιδί τους και συνομιλεί με άλλους χρήστες!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου