* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

23 Νοεμβρίου 2014

Τεχνολογία που δημιουργεί καύσιμα από...νερό δημιούργησε η Sunfire


Αν και στους δρόμους σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα από ποτέ άλλοτε, το πιθανότερο είναι ότι θα αργήσει να βρεθεί η λύση για να αντικαταστήσουμε τις παραδοσιακές μηχανές καύσης και τα ακριβά ορυκτά καύσιμα. 
Μία γερμανική εταιρεία πάντως πιστεύει οτι το... νερό είναι η λύση ή τουλάχιστον μία ενδιάμεση λύση.
Η Γερμανική εταιρεία Sunfire GmbH πιστεύει ότι έχει την λύση και δημιούργησε μία μηχανή που μετατρέπει το νερό -σε συνδυασμό με το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας- σε υδρογονάνθρακα (σε υγρή μορφή). Η Γερμανική εταιρεία ονομάζει την τεχνολογία Power-to-Liquid και λέει ότι μπορεί να δημιουργήσει συνθετικά καύσιμα όπως βενζίνη, πετρέλαιο ή κηροζίνη.

Η διαδικασία λειτουργεί κατά μέρος χρησιμοποιώντας την διαδικασία Fischer-Tropsch (η οποία αναπτύχθηκε το 1925) και Ηλεκτρολυτικές Κυψέλες Στερεών Οξειδίων (Solid Oxide Electrolyser Cells, SOECs) για την δημιουργία ατμού χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό που μπορεί να προέρχεται από ανεμογεννήτριες, από ηλιακές κυψέλες ή άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
Από τον ατμό στην συνέχεια αφαιρείται το οξυγόνο (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες εφαρμογές, και επομένως υπάρχει και άλλο όφελος) για την παραγωγή υδρογόνου.

Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, το υδρογόνο χρησιμοποιείται για την μετατροπή του διοξείδιου του άνθρακα (CO2), το οποίο προέρχεται από την ατμόσφαιρα, σε μονοξείδιο του άνθρακα και στην συνέχεια με την διαδικασία Fischer-Tropsch από το υδρογόνο (H2) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) δημιουργείται υδρογονάνθρακας σε υγρή μορφή που μπορεί να χρησιμιμοποιηθεί σε μηχανές εσωττερικής καύσης.
 Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το όφελος είναι διπλό από την στιγμή που απομακρύνεται το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. 
Σύμφωνα με την εταιρεία μπορούν να ανακυκλωθούν 3,2 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε μία μέρα (τουλάχιστον από την πειραματική εγκατάσταση που έχει δημιουργηθεί για την επίδειξη της τεχνολογίας η οποία κόστισε επταψήφιο νούμερο), ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα μπορεί να παραχθεί ένα βαρέλι καυσίμου την ημέρα.

Σύμφωνα με την Sunfire GmbH οι σημερινές μηχανές λειτουργούν περίπου με 50% αποδοτικότητα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους στο 70% περίπου στο μέλλον. 
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η παραπάνω αποδοτικότητα είναι εφάμιλλη ενός μοντέρνου κινητήρα diesel, την ώρα που ένας κινητήρας βενζίνης έχει αποδοτικότητα μεταξύ 14% με 30%.
Δημοσιευμένη Εικόνα

Τι είναι αυτό που κρατάει την τεχνολογία πίσω; Η Sunfire, μέσω του CTO της εταιρείας Christian von Olshausen υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει η διαδικασία σε βιομηχανικό επίπεδο, αλλά πριν γίνει αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα γραφειοκρατείας ενώ απαιτείται να παρθούν αποφάσεις για να δημιουργηθεί και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προσφέρει την ασφάλεια που ζητούν οι επενδυτές.

Πηγή: C|Net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου