* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

14 Φεβρουαρίου 2015

Το ταξίδι του Ορφέα στο βασίλειο των νεκρών για την αγαπημένη του

Jean-Baptiste-Camille-Corot-Orphée
Του Γιώργου Β. Μιχαήλ | Πίνακας: Jean-Baptiste-Camille Corot, "Ο Ορφέας παίρνει την Ευρυδίκη από τον Κάτω Κόσμο"
 Η Ευρυδίκη (γυναίκα του Ορφέα) πέθανε από δάγκωμα φιδιού. Απαρηγόρητος, ο Ορφέας αποφάσισε να ταξιδέψει στο βασίλειο των νεκρών με σκοπό να πάρει πίσω την αγαπημένη του. Συμμάχους του σ' αυτό το επικίνδυνο ταξίδι είχε τη μαγευτική μουσική της λύρας του και το θεϊκό του τραγούδι.
Μην μπορώντας ν' αντισταθεί στη γοητεία των θεσπέσιων ήχων, ο Χάρων έφερε τον Ορφέα στο παλάτι του Πλούτωνα και της Περσεφόνης - λένε μάλιστα πως παράτησε τη σχεδία του κι έμεινε στ' ανάκτορα για ν' ακούσει ξανά τη μουσική που τον μάγεψε.
Οι υποχθόνιοι βασιλείς έδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τον φημισμένο επισκέπτη τους.
Όταν ο Ορφέας άρχισε το τραγούδι, ο Κέρβερος έπαψε το φρικιαστικό του αλύχτημα, οι αιωνίως τιμωρημένοι λησμόνησαν τα μαρτύριά τους, οι Ερινύες σιώπησαν, οι ψυχές ξέσπασαν σε λυγμούς, η Περσεφόνη θαύμασε την απαράμιλλη τέχνη και το πάθος του ερωτευμένου τραγουδιστή.
Με τη λύρα και τη φωνή του ο Ορφέας πέτυχε τον στόχο του - το βασιλικό ζεύγος επέτρεψε στην Ευρυδίκη να ξαναδεί το φως του ήλιου.
Οι ερωτευμένοι πήραν τον δρόμο για τον κόσμο των ζωντανών - μπροστά ο Ορφέας και ξοπίσω του η Ευρυδίκη. Ποτέ ωστόσο δεν έφτασαν στον προορισμό τους. Άγνωστο για ποιο λόγο, ο Ορφέας παρέβη τον βασικότερο νόμο του Άδη - έστρεψε το κεφάλι και κοίταξε την αγαπημένη του.
 Κανείς δεν είχε δικαίωμα να ρίξει το βλέμμα του στις ψυχές. Το αμάρτημα ήταν σοβαρότατο και ο Ορφέας έπρεπε να τιμωρηθεί. Περίλυπος, ο ψυχοπομπός Ερμής έπιασε από το χέρι την Ευρυδίκη και την έφερε πίσω στο βασίλειο των νεκρών. Όλα είχαν τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου