* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

3 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί ο έξτρα ύπνος δεν σας ξεκουράζει;

Περιμένετε το Σαββατοκύριακο για να ξεκουραστείτε, όμως τελικά παραμένετε κουρασμένοι με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια; Μάλλον γιατί η ιδέα που έχουμε για τον ύπνο κατόπιν... εορτής είναι λάθος.

Ακόμα και λίγες μέρες χαμένου ύπνου προκαλούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κακές επιδόσεις, αύξηση σε ορισμένα μόρια στο αίμα που αποτελούν ένδειξη φλεγμονής στο σώμα και διαταραχή στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.
Κι αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως μπορούν να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο, αυτό αμφισβητείται από τους επιστήμονες του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ο Δρ Αλέξανδρος Βγόντζας, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο παραπάνω πανεπιστήμιο, και οι συνεργάτες του ζήτησαν από 30 εθελοντές να κοιμηθούν λίγο για 5 μέρες και τις άλλες 2 να κοιμηθούν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια αυτού του πειράματος πραγματοποιούνταν τεστ υγείας και καταγράφονταν οι επιδόσεις των εθελοντών σε διάφορες δοκιμασίες.
Όπως διαπιστώθηκε, η υπνηλία των εθελοντών ήταν αυξημένη τις μέρες που οι εθελοντές δεν κοιμούνταν επαρκώς και τα επίπεδα ενός μορίου που αποτελεί δείκτη φλεγμονής ήταν αυξημένα. Τα επίπεδα, εξάλλου, μιας ορμόνης που αποτελεί δείκτη του στρες ήταν σταθερά στη διάρκεια του πενθημέρου, αλλά σημαντικά χαμηλότερα μετά τον καλό ύπνο.
Όμως οι επιδόσεις των εθελοντών ήταν μειωμένες και δεν βελτιώθηκαν ούτε όταν κοιμήθηκαν περισσότερο τις επόμενες μέρες. Αυτό υποδηλώνει ότι η αναπλήρωση του ύπνου έπειτα από λίγες μόλις μέρες έλλειψής του δεν πραγματοποιείται στην πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου