* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

5 Μαρτίου 2015

Gerardus Mercator : Ο πιο γνωστός χαρτογράφος του κόσμου

Φιλόσοφος, μαθηματικός και ο πιο γνωστός χαρτογράφος του κόσμου. Ο Γεράρδος Μερκάτορ είναι ο θεμελιωτής της μοντέρνας χαρτογραφίας. Γεννήθηκε σαν σήμερα  5 Μαρτίου 1512 .
Είναι η εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων. Ταξιδευτές ανακαλύπτουν νέες ηπείρους, ο Κοπέρνικος διαπιστώνει πως οι πλανήτες γυρίζουν γύρω από τον ήλιο, και ο Μαρτίνος Λούθηρος, ένας αποσχισθείς μοναχός επαναστατεί ενάντια στην Καθολική Εκκλησία. 
Ο νεαρός Γεράρδος Μερκάτορ, ο οποίος γεννήθηκε το 1512 στη Φλάνδρα δεν έχει ιδέα ακόμη ότι θα γίνει ο μεγαλύτερος χαρτογράφος του κόσμου και ότι 500 χρόνια μετά ο κόσμος θα μιλάει ακόμα για το έργο του. 
Ένας πλούσιος θείος φρόντισε ώστε ο μικρός να μορφωθεί καλά. Ο Γεράρδος αποδεικνύεται φιλομαθής και διακατέχεται από τη φιλοδοξία να αποτυπώσει τον νέο κόσμο που ανακαλύπτεται στις ακριβείς του διαστάσεις.
Στην πόλη Λέβεν, όπου σπουδάζει, έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μαθηματικούς και χαρτογράφους. Αποκτά στέρεες επιστημονικές γνώσεις και φτιάχνει τη δική του επιχείρηση στην Αμβέρσα. Σχεδιάζει χάρτες, κατασκευάζει υδρογείους, συλλέγει πληροφορίες για την περιγραφή θαλάσσιων οδών. Η επιχείρηση ανθεί, όμως κάποια στιγμή η κατάσταση ανατρέπεται. Η κριτική στάση του απέναντι στη Βίβλο και στην πεποίθηση πως ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο από το τίποτα, τον φέρνουν σε σύγκρουση με το κατεστημένο της εποχής.
Κανείς προφήτης στον τόπο του

Κανείς προφήτης στον τόπο του, κι έτσι όπως πολλοί άλλοι διανοούμενοι, θα εγκαταλείψει την Ολλανδία και θα μετοικήσει στη Γερμανία. Στο Ντούισμπουργκ θα ιδρυόταν κάποιο πανεπιστήμιο και θα του προσφερόταν μια έδρα. Τα σχέδια όμως ναυαγούν και εργάζεται τελικά ως καθηγητής σε γυμνάσιο. Κύριο επάγγελμά του πάντως παραμένει η χαρτογραφία.
Πάνω από 40 χρόνια σχεδιάζει χάρτες σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές ανακαλύψεις. Η δουλειά του γίνεται περιζήτητη σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στόχος του όμως παραμένει η δημιουργία ενός ‘Άτλαντα’ όπως αυτός πρώτος τον ονόμασε. Ένα πολύτομο έργο με χάρτες που θα εξηγούσε τον κόσμο με θεολογικά κείμενα αλλά και ιστορικά και θα αναφερόταν ξεχωριστά σε κάθε χώρα.
Ο Γεράρδος Μερκάτορ δεν μας κληροδότησε μόνο την έννοια του Άτλαντα αλλά και μια εικόνα για τον κόσμο που ασκεί επιρροή μέχρι σήμερα.
Gudrun Stegen / Μαρία Ρηγούτσου – Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου