* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

5 Μαΐου 2015

H Google τιμά τη θρυλική δημοσιογράφο Nellie Bly

Στο πλαίσιο της έρευνας για ένα ρεπορτάζ της, είχε προσποιηθεί κάποτε ότι ήταν ψυχικά ασθενής για να την κλείσουν σε ένα φρενοκομείο θηλέων

Το σημερινό doodle της Google τιμά τα 151 χρόνια από τη γέννηση της Nellie Bly, της θρυλικής δημοσιογράφου που, στο πλαίσιο της έρευνας για ένα ρεπορτάζ της, είχε προσποιηθεί κάποτε ότι ήταν ψυχικά ασθενής για να την κλείσουν σε ένα φρενοκομείο θηλέων.

H Elizabeth Jane  Cochrane, γνωστή με το ψευδώνυμο Nellie Bly, γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1864 στο Πίτσμπουργκ. Το οργισμένο της γράμμα σε μία εφημερίδα με αφορμή ένα φαλλοκρατικό άρθρο στάθηκε το εφαλτήριο για την μετέπειτα επιτυχημένη της καριέρα, αφού ο εκδότης, εντυπωσιασμένος από το ύφος της, της προσέφερε αμέσως μια θέση δημοσιογράφου.

To 1887, ενώ εργαζόταν στο New York World, στο πλάι του μοναδικού Joseph Pulitzer, η Bly υποδύθηκε την ψυχικά ασθενή ώστε να καταφέρει να μπει και να ζήσει για μερικές ημέρες σε ένα άσυλο γυναικών. 

Το ρεπορτάζ της ήταν τόσο αποκαλυπτικό που συνέβαλε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ασύλων και άνοιξε νέους δρόμους στην ερευνητική δημοσιογραφία. Για τα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας της, η δυναμική αυτή γυναίκα θα εργαζόταν ακούραστα για την αποκάλυψη της αλήθειας και την υπεράσπιση των αδυνάτων.
Το 1895, η Bly παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο Rober Seaman, που τότε ήταν κατά 40 χρόνια μεγαλύτερός της. Μετά τον θάνατό του, αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, επέστρεψε στην δημοσιογραφία, τη μεγάλη της αγάπη. Η Nellie Bly πέθανε από πνευμονία στις 27 Ιανουαρίου 1922 στην Νέα Υόρκη, σε ηλικία 57 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου