* * Listen Studio Enigma Radio - The Classic Italo & Euro Disco Radio* *

17 Αυγούστου 2015

Οι 20 αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο

Η εφημερίδα Telegraph παρουσιάζει τις 20 αρχαιότερες πόλεις που κατοικούνται συνεχώς από την ημέρα ίδρυσης τους μέχρι και σήμερα. 
Υπάρχουν βέβαια αντικρουόμενες απόψεις για το ποια πόλη είναι η αρχαιότερη, όμως σίγουρα οι 20 πόλεις που παρουσιάζονται στην λίστα έχουν πλούσια ιστορία, έχοντας κατοικηθεί για πρώτη φορά από το 9.000 π.Χ. έως το 1000 π.Χ. 
Όπως αναφέρεται στο άρθρο «αυτές οι πόλεις είναι η πιο κοντινή εμπειρία σε ένα ταξίδι στον χρόνο». Στη λίστα της γνωστής βρετανικής εφημερίδας συναντάμε 2 ελληνικές πόλεις. Πρώτα στο νούμερο 18 βρίσκουμε τη Θήβα, όπου οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 1400 π.Χ. και στη συνέχεια στο νούμερο 16 συναντάμε την Αθήνα.
 
20. Βαρανάσι, Ινδία 1000 π.Χ. Είναι ιερή πόλη για τους Ινδουιστές και τους Βουδιστές. Η πόλη, εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει υπάρξει πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της βόρειας Ινδίας. Πολλοί διάσημοι Ινδοί φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς και μουσικοί έζησαν εκεί, μέχρι και τις μέρες μας. Στο Βαρανάσι κήρυξε για πρώτη φορά ο Σιντάρτα Γκαουτάμα. 
19. Κάδιθ, Ισπανία 1.100 π.Χ. Είναι ένα μικρό κομμάτι γης στον Ατλαντικό και είναι το σπίτι του Ισπανικού Ναυτικού από τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για την αρχαία πόλη Γάδειρα κοντά στο Στενό του Γιβραλτάρ (Ηράκλειες στήλες), το οποίο στην αρχαιότητα ήταν γνωστό και ως Γαδειρίδαι Πύλαι. Κατά τον 7ο αιώνα π.Χ., η πόλη αποτελούσε πλούσιο εμπορικό κέντρο κεχριμπαριού και κασσίτερου. 
18. Θήβα, Ελλάδα 1.400 π.Χ. Υπήρξε μεγάλη αντίπαλος των αρχαίων Αθηνών. Χτίστηκε κατά το μύθο από τον Κάδμο και έχει μεγάλη ιστορική και μυθολογική σημασία. Από τους πιο σημαντικούς Θηβαίους ήταν ο Επαμεινώνδας, μεγάλος στρατηγός της αρχαιότητας που έκανε τη Θήβα ηγεμονεύουσα της Ελλάδας, και ο Πελοπίδας, ο αρχηγός του διάσημου Ιερού Λόχου. ο πληθυντικό του ονόματος Θῆβαι οφείλεται στις περίφημες Δεκατέσσερις πύλες της, που συνδέονται στενά με τον μύθο της Νιόβης. 
17. Λάρνακα, Κύπρος 1.400 π.Χ. Είναι γνωστή για την όμορφη παραλία με τους φοίνικες. Αποτελεί τη διάδοχο πόλη του αρχαίου Κιτίου, ενός από τα σημαντικά βασίλεια της αρχαίας Κύπρου, γενέτειρα μεταξύ άλλων του αρχαίου φιλοσόφου Ζήνωνα. Το Κίτιο, ιδρυμένο από Έλληνες αποίκους τον 14ο π.Χ. αιώνα, υπήρξε αργότερα σημαντική αποικία των Φοινίκων. Είναι, μεταξύ άλλων, γνωστό από την εκστρατεία του Κίμωνος του Αθηναίου, ο οποίος πέθανε ενώ το πολιορκούσε. 
16. Αθήνα, Ελλάδα 1.400 π.Χ. Η γενέτειρα της δημοκρατίας και το λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού, το κληροδότημα της Αθήνας είναι πασιφανές. Η Αρχαία Αθήνα, μια περιτοιχισμένη πόλη, ήταν μία πανίσχυρη πόλη-κράτος, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι της, το οποίο αρχικά ήταν το Φάληρο και αργότερα ο Πειραιάς. Οι Αθηναίοι πέρα από την Αττική κυριαρχούσαν μέσω του ισχυρού τους στόλου σε έναν μεγάλο αριθμό ιωνικών αποικιών στα νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Μικράς Ασίας. 
15. Balkh, Αφγανιστάν 1.500 π.Χ. Στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστή ως Μπάκτρα και για τους άραβες είναι η «μητέρα των πόλεων». Η Μπαλχ (τα αρχαία Ζαρίασπα ή Βάκτρα) είναι πόλη, πρωτεύουσα της Βακτριανής, στο σημερινό Αφγανιστάν. Βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Ώξου. Σύμφωνα με τον Κτησία τα Ζαρίασπα ήταν η ακρόπολη των Βάκτρων.Στα Ζαρίασπα φέρεται να έμεινε ο Μέγας Αλέξανδρος (328-327) κατά την εκστρατεία στη Βακτριανή. 
14. Kirkuk, Ιράκ 2.200 π.Χ. Βρίσκεται 150 μίλια βόρεια της Βαγδάτης. Η στρατηγική της σημασία είχε αναγνωριστεί από τους Βαβυλώνιους. Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Τρίτης Δυναστείας της Ουρ. Η πόλη ήταν ιδιαίτερα σημαντική κατά τον 11ο και το 10ο αιώνα π.Χ., όταν βρισκόταν υπό της εξουσία των Ασσυρίων. 
13. Ερμπίλ, Ιράκ 2.300 π.Χ. Βρίσκεται βόρεια του Kirkuk, αποτελούσε μία από τις βασικές στάσεις στο «Δρόμο του Μεταξιού». Οι Χουρρίτες από την Μικρά Ασία ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στο Ούρμπιλουμ και επέκτειναν την κυριαρχία τους στη βόρεια Μεσοποταμία. Η πόλη ήταν στην κυριαρχία των Ασσυρίων από τον 25ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 7ο αιώνα π.Χ., αλλά στο τέλος του 7ου αιώνα π.Χ. έχασε την ανεξαρτησία της και πέρασε από τα χέρια των Βαβυλωνίων, των Μήδων, των Περσών και των Ελλήνων. Η Μάχη των Γαυγαμήλων δώθηκε κοντά στη σημερινή Αρμπίλ (Άρβηλα). 
12. Τύρος, Λίβανος 2.750 π.Χ. Το θρυλικό μέρος όπου γεννήθηκε η Ευρώπη και η Διδώ. Η πόλη δημιουργήθηκε το 2750 σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και κυριεύτηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ. Κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Τύρος αρνούμενη την υποταγή αντιστάθηκε. Κατά τη διάρκεια της επτάμηνης πολιορκίας εφαρμόστηκαν από τους αντιπάλους όλα τα τότε γνωστά μέσα επίθεσης και άμυνας. Τότε εμφανίστηκε η πρώτη ιστορική χρήση τουπυρπολικού σκάφους. Τελικά μετά από προσχώσεις και επερχόμενου ρήγματος των τειχών η πόλη καταλήφθηκε παρά τον ηρωισμό των κατοίκων της. 
11. Ιερουσαλήμ 2.800 π.Χ. Είναι αρχαία πόλη, η οποία αποτελεί ιουδαϊκό, χριστιανικό και ισλαμικό κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας. Η πόλη έχει συνολικά πολιορκηθεί 23 φορές, της έχουν επιτεθεί 52 φορές, καταστράφηκε 2 φορές και κυριεύθηκε 44 φορές. Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, περιβαλλόμενη από έναν οχυρωμένο τοίχο και διαιρεμένη σε τέσσερις συνοικίες: την αρμένικη, την χριστιανική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή. 
10. Βυρητός, Λίβανος 3.000 π.Χ. Ανασκαφές στην πόλη έχουν φέρει στο φως Φοινικικά, Ελληνιστικά, Ρωμαικά, Οθωμανικά και Αραβικά αντικείμενα. 
9. Gaziantep, Τουρκία 3.650 π.Χ. Κοντά στα σύνορα με τη Συρία. 
8. Φιλιππούπολη ή Plovdiv, Βουλγαρία 4.000 π.Χ.Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τον Αμμιανό Μαρκελλίνο η γραπτή ιστορία της Φιλιππούπολης μετά την Εποχή του Ορείχαλκου την καταγράφει ως Θρακικό οχυρωμένο οικισμό με το όνομα Ευμολπιάς. Τον 4ο αιώνα π.Χ. η πόλη ήταν κέντρο εμποροπανήγυρης. Το 342 π.Χ. καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τη μετονόμασε Φιλιππόπολις. Η πόλη είχε προηγμένα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Την υπεράσπιζαν διπλά τείχη, πολλά από τα οποία διατηρούνται ακόμη και είναι ορατά από τους τουρίστες. Σήμερα μόνο να μικρό μέρος της αρχαίας πόλης έχει ανασκαφεί. 
7. Σιδώνα, Λίβανος 4.000 π.Χ. 
6. Φαγιούμ, Αίγυπτος 4.000 π.Χ. 
5. Susa, Ιράν 4.200 π.Χ. 
4. Δαμασκός, Συρία 4.300 π.Χ. 
3. Χαλέπι, Συρία 4.300 π.Χ. 
2. Βύβλος, Λίβανος 5.000 π.Χ. 
1. Ιερυχώ 9.000 π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου