* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

14 Δεκεμβρίου 2015

10 βασικά tips για την σωστή φωτογράφιση




Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίες φωτογράφοι για να βγάζετε συναρπαστικές φωτογραφίες. Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα των λήψεών σας.

1. Ο κανόνας των τρίτων

Η καρδιά της φωτογραφίας είναι η σύνθεση της, δηλαδή η θέση των διαφορετικών αντικειμένων μέσα στο κάδρο. Ο πιο εύκολος κανόνας που μπορείτε να μάθετε και να θυμάστε πάντα είναι ο Κανόνας των Τρίτων. Βασικά, διαιρείτε το κάδρο σας σε εννέα ισομεγέθη τετράγωνα με δύο κάθετες και δύο οριζόντιες γραμμές. Δοκιμάστε στη συνέχεια να τοποθετήσετε το θέμα σας επάνω στις γραμμές που δημιουργούνται ή στις συμβολές τους. Αυτό αμέσως θα δώσει άλλη δυναμική στη φωτογραφία από το να το τοποθετήσετε στο κέντρο του κάδρου. Πολλές καινούριες μηχανές έχουν ήδη αυτό το πλέγμα με τετραγωνάκια του Κανόνα των Τρίτων, το οποίο και μπορείτε να ενεργοποιήσετε πριν το κλικ.

2. Χρησιμοποιήστε την αντιστάθμιση έκθεσης



Εφόσον δεν χρησιμοποιείτε πλήρως χειροκίνητες ρυθμίσεις, η ψηφιακή σας μηχανή αποφασίζει για την έκθεση που θα έχει η φωτογραφία σας, δηλαδή πόσο φωτεινή ή πόσο σκοτεινή θα φαίνεται. Βασικά, οι περισσότερες μηχανές είναι ρυθμισμένες έτσι ώστε να φωτομετρούν τον μέσο τόνο τού γκρι χρώματος στο 18% και όχι στο 50% –για τον λόγο αυτό, υπάρχουν ρυθμίσεις για συνθήκες σε χιόνι, διαφορετικά η μηχανή θα απέδιδε το χιόνι γκρι αντί για λευκό.
Αν η φωτογραφία σας βγαίνει πολύ φωτεινή ή πολύ σκούρα, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα προεπιλεγόμενα προγράμματα ρύθμισης που έχουν οι νέες μηχανές, ανάλογα με τις συνθήκες φωτογράφησης, ή να πατήσετε το πλήκτρο της αντιστάθμισης έκθεσης [EV]. Για την αντιστάθμιση έκθεσης, οι περισσότερες μηχανές διαθέτουν ένα κουμπί με τον συμβολισμό +/-. Αν η φωτογραφία σας είναι πολύ σκούρα, ρυθμίστε την κλίμακα πατώντας το κουμπί ώστε να είναι πάνω από το μηδέν. Αν είναι πολύ ανοιχτόχρωμη, δοκιμάστε κάτω από το μηδέν.
3. Διαλέξτε τη σωστή ρύθμιση
Σίγουρα η μηχανή σας διαθέτει μια γκάμα επιλογών από εντελώς αυτόματη λειτουργία μέχρι εντελώς χειροκίνητη. Αν φωτογραφίζετε στιγμιότυπο με κίνηση, επιλέξτε προτεραιότητα ταχύτητας [σύμβολο “S”] και αυξήστε την ταχύτητα σε 1/125sec για να “παγώσετε” την εικόνα σας. Αν φωτογραφίζετε σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού, επιλέξτε προτεραιότητα διαφράγματος [“Α”] ρυθμίζοντάς το σε μικρό αριθμό προκειμένου να περάσει από τον φακό όσο δυνατόν περισσότερο φως.
Αντίθετα, αν φωτογραφίζετε τοπία με τρίποδο, ρυθμίστε το διάφραγμα με μεγάλο αριθμό, ώστε η εικόνα να έχει μεγαλύτερο βάθος πεδίου και να είναι ολόκληρη καθαρή και νεταρισμένη από το έδαφος μέχρι τον ορίζοντα. Αν, πάλι, χρησιμοποιείτε DSLR, κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιείτε προτεραιότητα ταχύτητας και διαφράγματος.

4. Μην ξεχνάτε την ισορροπία λευκού

Η μηχανή σας αυτόματα θα ρυθμίσει την ισορροπία λευκού ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες φωτισμού. Σε συνθήκες με έντονο κίτρινο φως ή μπλε ή πράσινο, η μηχανή αυτόματα θα εξισορροπήσει το λευκό χρώμα στη φωτογραφία ώστε να φαίνεται πιο φυσική. Ωστόσο, όταν η εικόνα περιέχει πολλά ήδη φωτισμού, η μηχανή μπορεί να μπερδευτεί. Για τον λόγο αυτό, στις περισσότερες DSLR μηχανές μπορείτε μόνοι σας να ρυθμίσετε την ισορροπία λευκού [σύμβολο WB]. Μπορείτε να διορθώσετε το χρώμα της φωτογραφίας σας σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, όμως αναμφίβολα η φωτογραφία θα φαίνεται καλύτερη με μια σωστή ισορροπία λευκού χρώματος κατά τη λήψη.

5. Δώστε σημασία στο φως!

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε την ποσότητα του φωτός που έχετε, την ποιότητά του και από πού πηγάζει. Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, προσέξτε να μην είναι ο ήλιος στην πλάτη του θέματός σας, γιατί θα γεμίσει σκιές. Αν φωτογραφίζετε ένα μνημείο ή είστε σε θέση που δεν μπορείτε να μετακινηθείτε, μπορείτε να επιλέξετε την ενεργοποίηση του φλας χειροκίνητα. Η μηχανή κατά πάσα πιθανότητα θα το απενεργοποιήσει σε μια ηλιόλουστη μέρα, γιατί δεν θα το θεωρήσει απαραίτητο στην αυτόματη λειτουργία.
Χρησιμοποιήστε τη μηχανή σας τις κατάλληλες ώρες. Σε ημέρα με ηλιοφάνεια, αποφύγετε να φωτογραφίσετε έχοντας το αντικείμενο της φωτογράφησης στον ήλιο μεταξύ 11:00-16:00. Ωστόσο, προτιμήστε τις ώρες με “σκληρό” φως για τα πορτραίτα σας. Φροντίστε ώστε ο ήλιος να είναι κόντρα στον φακό και χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε φλας.Κατά τις απογευματινές ώρες και ιδίως κατά τη δύση του ηλίου, να έχετε τον ήλιο πίσω σας [εκτός αν φωτογραφίζετε το ηλιοβασίλεμα]. Σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιήστε φλας. Σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού και προκειμένου να αποφύγετε τη χρήση φλας και να πετύχετε μια ατμοσφαιρική φωτογραφία, αυξήστε την ευαισθησία στη μηχανή [ISO].

6. Χρησιμοποιήστε σοφά το φλας

Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν ενσωματωμένο φλας. Αυτό σημαίνει ότι το φλας έχει ως πηγή ενέργειας την μπαταρία της φωτογραφικής μηχανής, την οποία εκμεταλλεύονται και οι υπόλοιπες λειτουργίες της, και όχι διαφορετική πηγή ενέργειας, όπως συμβαίνει με τις εξωτερικές μονάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το φλας να είναι πιο αδύναμο. Αν δεν μπορείτε να σταθείτε αρκετά κοντά στο θέμα της φωτογραφίας σας ώστε αυτό να φωτιστεί σωστά, είναι καλύτερο να απενεργοποιήσετε εντελώς το φλας και να αυξήσετε το ISO της μηχανής σας.
Σε άλλες περιπτώσεις, το φλας μπορεί να είναι τόσο δυνατό ώστε να καταστρέφει οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός στον χώρο, με αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ έντονα στην αποτυπωμένη εικόνα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούν μεγάλη ταχύτητα κλείστρου όταν ενεργοποιείται το φλας, κι έτσι εγγράφεται μόνο το άμεσο φως. Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ταχύτητα κλείστρου σε συνδυασμό με το φλας. Ορισμένες φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν αυτήν τη λειτουργία, την οποία ονομάζουν Slow Sync Flash. Σε κάποιες άλλες, απλά υπάρχει μια αυτοματοποιημένη λειτουργία με το όνομα ονομάζεται Night mode. Στην περίπτωση των πιο επαγγελματικών μοντέλων, θα συναντήσετε τους όρους Rear Curtain Sync και Front Curtain Sync, οι οποίοι αναφέρονται στην ενεργοποίηση του φλας στο τέλος της έκθεσης ή στην αρχή της, αντίστοιχα. Οι μέθοδοι αυτές είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές σε περιπτώσεις όπου το αντικείμενο της φωτογράφησης είναι εν κινήσει.
Αν η φωτογραφική σας μηχανή δεν διαθέτει κάποια από τις παραπάνω λειτουργίες, πειραματιστείτε με τις ρυθμίσεις του προγράμματος manual, όπου συχνά είναι δυνατό να μειώσετε την ένταση του φλας, ενώ παράλληλα μειώνετε και την ταχύτητα του κλείστρου. Σε αρκετές περιπτώσεις, προκειμένου να επιτύχετε καλά αποτελέσματα, θα χρειαστεί η μηχανή να παραμένει σταθερή.

7. Προσθέστε στο φλας σας διαχυτή



Αν το φλας σας δεν έχει επιλογή μείωσης της έντασής του, μπορείτε να προσθέσετε έναν διαχυτή φλας που θα βοηθήσει να διαθλάσει περισσότερο το φως. Τα μικρά φλας δεν μπορούν να απλώσουν το φως σε μεγάλη περιοχή, γι’ αυτό και το θέμα φαίνεται δραματικό, σαν να έχει φωτογραφηθεί με προβολέα ακριβώς από πάνω του.
Οι χρήστες compact μηχανής μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κομμάτι ριζόχαρτου μπροστά από το φλας που θα διαθλάσει το φως και θα μαλακώσει το αποτέλεσμα. Οι χρήστες DSLR μπορούν να δημιουργήσουν τον δικό τους διαχυτή φλας, παίρνοντας μια άδεια θήκη για 35άρι φιλμ, λευκή κατά προτίμηση, η οποία με ένα μικρό κόψιμο θα προσαρμοστεί εύκολα στο φλας.
Στο Διαδίκτυο υπάρχουν οδηγίες εκμάθησης για να το φτιάξετε μόνοι σας [π.χ. is.gd/jq2jpx]. Αν αυτό δεν σας ακούγεται και τόσο εύκολη υπόθεση, υπάρχουν στην αγορά αξεσουάρ που προσαρμόζονται στη μηχανή, αναδεικνύοντας ένα πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα.

8. Χρησιμοποιήστε τρίποδο Ή μονόποδο



Πολλές φορές, η τέλεια φωτογραφία θέλει περισσότερο χρόνο έκθεσης μέχρι να πατήσετε το κλικ. Ένα καλό τρίποδο μπορεί να σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε την εικόνα σας, να στήσετε το κάδρο σας ή να φωτογραφηθείτε μαζί με την οικογένειά σας, επιλέγοντας τη λειτουργία του χρονοδιακόπτη.
Οι χρήστες DSLR είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουν σε ένα καλό τρίποδο με σταθερά πόδια που θα αντέχει το βάρος της μηχανής και θα απορροφά τους κραδασμούς. Σε φωτογραφήσεις όπως αθλητικά γεγονότα ή σε ζωολογικό πάρκο που πρέπει να κινηθείτε, το μονόποδοθα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε την εικόνα σας γρήγορα και πρακτικά.

9. Γίνετε επιλεκτικός

Το πιο εύκολο όταν φωτογραφίζετε ψηφιακά είναι να βγάζετε άπειρες φωτογραφίες μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να γεμίζετε την κάρτα μνήμης σας με “σκουπίδια”, τα οποία ανεξαιρέτως δημοσιεύετε στο Facebook. Αφιερώστε λίγο χρόνο να κοιτάξετε τις εικόνες σας, να ξεκαθαρίσετε ποια κλικ ήταν περιττά και να απορρίψετε τις εικόνες που δεν είναι εστιασμένες ή δεν έχουν καλό φωτισμό. Είναι προτιμότερο να έχετε μια δημοσίευση με λίγες και εξαιρετικές εικόνες, παρά πολλές μέσα στις οποίες οι καλές εικόνες χάνονται.
Και βέβαια, μη σβήνετε τίποτα από την κάρτα μνήμης αν πρώτα δεν το δείτε στην οθόνη του υπολογιστή. Το να βλέπετε όλες τις εικόνες σας προσεκτικά, θα σας βοηθήσει να μαθαίνετε από τα λάθη σας.

10. Μην ξεχνάτε την επεξεργασία εικόνας

Ένα πρόγραμμα όπως το Picasa ή το iPhoto μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των εικόνων σας. Τα προγράμματα αυτά σας δίνουν τη δυνατότητα να κόψετε την εικόνα, να διορθώσετε τον φωτισμό, να αφαιρέσετε τα κόκκινα μάτια, αλλά και άλλες βασικές λειτουργίες επεξεργασίας που θα βελτιώσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Το κροπάρισμα της εικόνας μπορεί να διορθώσει και να αναδείξει τη σύνθεση σε μια φωτογραφία ή η περιστροφή να φέρει σε ευθεία γραμμή τον ορίζοντα.
Στόχος είναι οι εικόνες να είναι σωστές ήδη από τη μηχανή, αλλά μια μικρή επεξεργασία μετέπειτα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

http://gr.pcmag.com/photographia/15780/help/e-teleia-eikona?p=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου