* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

28 Δεκεμβρίου 2015

Τσάρλι Τσάπλιν . Ένα αστέρι που έφυγε ανήμερα Χριστουγέννων

Τον αγαπήσαμε ως Σαρλό. Το εξαιρετικό ταλέντο Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες παγκοσμίως, σημάδεψε την πορεία του κινηματογράφου.

Ο Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν πάτησε πρώτη φορά το πόδι του στο σανίδι σε ηλικία πέντε ετών, για να αντικαταστήσει την ηθοποιό μητέρα του που ήταν άρρωστη, ερμηνεύοντας με κωμικό τρόπο ένα τραγούδι, αποκομίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Άγγλος -εβραϊκής καταγωγής- ηθοποιός και σκηνοθέτης που λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων έπεσε σε δυσμένεια από την αμερικανική κυβέρνηση -την εποχή του μακαρθισμού- καθώς το 1952, ενώ ταξίδευε προς το Λονδίνο, του απαγορεύτηκε να επιστρέψει στην Αμερική. Έκτοτε έζησε στην Ελβετία με την τέταρτη γυναίκα του, Ούνα και τα οχτώ -από τα έντεκα συνολικά- παιδιά του.
Ο Τσάρλι Τσάπλιν γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 στο Λονδίνο και έφυγε από τη ζωή  στον ύπνο του ανήμερα τα Χριστούγεννα, το 1977.
Και οι δύο γονείς του ήταν καλλιτέχνες. Ωστόσο τα παιδικά του χρόνια ήταν δραματικά μια και ο μέθυσος πατέρας του εγκατέλειψε τη μητέρα του, τον ίδιο και το μεγαλύτερο αδερφό του, η μητέρα του άφησε τη δουλειά της και προσπαθούσε να επιβιώσει ως ράφτρα, ενώ μετακινούνταν συνέχεια από χαμόσπιτο σε χαμόσπιτο.

Η κλονισμένη ψυχική της υγεία οδήγησε τα παιδιά σε σχολείο για ορφανά και έπειτα στον πατέρα τους και την αλκοολική φιλενάδα του.
Προκειμένου να επιβιώσει έπαιζε από μικρός σε διάφορες παραστάσεις, ώσπου άφτασε σε ηλικία 21 ετών να φύγει με ένα θίασο περιοδεία στην Αμερική, όπου και έμεινε πάρα πολλά χρόνια!
Ο ίδιος αναφέρει στην αυτοβιογραφία του (Εκδόσεις Παρατηρητής) για την πρεμιέρα της ταινίας του Χρυσοθήρας: «Ο χρυσοθήρας πρωτοπροβλήθηκε στο Στραντ Θίατερ της Νέας Υόρκης και παρακολούθησα την πρεμιέρα. Από τη στιγμή που άρχισε η ταινία δείχνοντάς με να περπατώ χαρούμενος στην άκρη ενός γκρεμού χωρίς να έχω πάρει είδηση μια αρκούδα που με ακολουθούσε, το κοινό επευφημούσε φωναχτά. Ανάμεσα στα γέλια ακούγονταν "μπράβο" μέχρι το τέλος της προβολής. Ο Χάιραμ Άμπραμς, ο διευθυντής πωλήσεων της Γιουνάιτεντ Άρτιστς, ήρθε αργότερα και με αγκάλιασε. "Τσάρλι στο εγγυώμαι πως θα μας φέρει τουλάχιστον έξι εκατομμύρια δολάρια" – και μας έφερε!
Μετά την πρεμιέρα, κατέρρευσα. Έμενα στο Ριτζ Οτέλ και μου ήταν αδύνατο να πάρω αναπνοή. Τρομοκρατημένος τηλεφώνησα σε ένα φίλο. "Πεθαίνω", είπα βαριανασαίνοντας, "φώναξε το δικηγόρο μου!".
"Δικηγόρο; Το γιατρό θα εννοείς!" είπε τρομοκρατημένος.
"Όχι, όχι, το δικηγόρο, θέλω να κάνω τη διαθήκη μου"
Τσάπλιν και Κινηματογράφος
Από το 1915 έως το 1916 ο νεαρός Τσάπλιν έκανε συμβόλαιο με την εταιρία Εσανέι και γύρισε 15 ταινίες μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Αλήτης, που του έδωσε δύο από τα χαρακτηριστικά της καρικατούρας που έμελλε να γίνει: ήταν ένα περιπλανώμενος άνεργος και αγαπούσε μια κοπέλα που θεωρούσε και εκείνος πως ήταν ερωτευμένη μαζί του.
Αρχικά την υποδυόταν η Έντνα Περβάιανς, που ήταν και ερωμένη του.
Έπειτα υπογράφει με τη Μιούτουαλ όπου παρέμεινε για έναν ακόμη χρόνο και γύρισε άλλες 12 ταινίες τελειοποιώντας την τεχνική του στην παντομίμα και σε σκηνές γκανγκ.

Μεγάλοι σταθμοί στην κινηματογραφική του πορεία 
1917: Ο Μετανάστης
1918: Σκυλίσια Ζωή
1921: Το Χαμίνι (η πρώτη μεγάλου μήυκους ταινία του)
1923: Ο Προσκυνητής
1923: Μια Γυναίκα από το Παρίσι
1925: Ο Χρυσοθήρας (έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών)
1931: Τα Φώτα της Πόλης
1936: Μοντέρνοι Καιροί (εδώ εμφανίζεται τελευταία φορά ως Σαρλό)
1940: Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (πρώτη του μη βωβή ταινία, διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Διαβάστε το κείμενο της ομιλίας Του Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία
1952: Τα Φώτα της Ράμπας
1957: Ένας Βασιλιάς στη Νέα Υόρκη (ζώντας στην Ευρώπη πια)
1967: Η Κόμισσα του Χονγκ Κονγκ (με τη Σοφία Λόρεν και τον Μάρλον Μπράντο)

Από το 1947 και μετά θεωρείται ανεπιθύμητος στην Αμερική- συντηρητικοί πολιτικοί ζητούν την απέλασή του λόγω των αριστερών πολιτικών του φρονημάτων- τελικά το 1952 αποφασίζει να φύγει και μένει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελβετία με την τέταρτη σύζυγό του Όνα.

Ταξίδεψε ξανά στην Αμερική μόνο μια φορά, το 1972 για να παραλάβει τιμητικό Όσκαρ, για τη συνολική συνεισφορά του στην Έβδομη Τέχνη.


1972: Απονομή τιμητικού Όσκαρ στον Τσάρλι Τσάπλιν
Σύμφωνα με την Wikipedia, σ’ αυτή την τελετή ο Τσάρλι Τσάπλιν κέρδισε το μακρύτερο, στην ιστορία της Ακαδημίας, χειροκρότημα με όρθιους τους θεατές, που κράτησε συνολικά δώδεκα λεπτά.

Το 1975 η βασίλισσα Ελισάβετ τον ανακήρυξε ιππότη.

Ο Τσάπλιν παντρεύτηκε 4 φορές και απέκτησε 11 παιδιά! Τα οκτώ με την τέταρτη σύζυγό του Όνα, κόρη του Ευγένιου Ο' Νηλ, η οποία όταν παντρεύτηκαν ήταν μόλις 18 χρόνων, ενώ εκείνος 54!
Ωστόσο έζησαν μαζί μέχρι το θάνατό του, στις 25 Δεκεμβρίου του 1977, ενώ είχαν ζήσει μαζί επί 34 χρόνια!

Ένα από τα παιδιά του είναι η γνωστή ηθοποιός Τζεραλντίν Τσάπλιν, το πρώτο από τα 8 παιδιά του με την τελευταία του σύζυγο, Όνα.
Σε συνέντευξή της η Τζεραλντίν είχε πει για τον πατέρα της: «Την πρώτη φορά που ταξίδεψε στο Βερολίνο, το 1921, έγραψε στο ημερολόγιό του, πόσο περίεργο του φαινόταν που δεν τον πλησίαζαν στο δρόμο. Οι ταινίες του βλέπετε δεν είχαν προβληθεί ακόμη στη Γερμανία».
Λίγες σελίδες παρακάτω έγραφε για το πόσο ανήσυχο τον έκανε η ανωνυμία: «Η προσωπικότητά μου είναι μάλλον αδύναμη, αν δεν ωθείται από τη δόξα». Τον άγχωνε δε τόσο πολύ που έφυγε από τη χώρα...

Eίπε:
  • Ο πραγματικός χαρακτήρας ενός ανθρώπου αποκαλύπτεται όταν μεθύσει.
  • Οι ηθοποιοί αποζητούν την απόρριψη. Αν δεν τη συναντήσουν απορρίπτουν τους εαυτούς τους.
  • Το μόνο πράγμα που χρειάζομαι για να κάνω κωμωδία είναι ένα πάρκο, ένας αστυνομικός και ένα όμορφο κορίτσι
  • Έχω συμφιλιωθεί με το Θεό. Η σύγκρουσή μου είναι με τον άνθρωπο.
  • Τα ναρκωτικά είναι καλά για να φύγεις από την πραγματικότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι τόσο πλούσια, ώστε δεν αξίζει να την αποφεύγεις.
  • Η αλήθεια έχει τόση μεγάλη αξία, ώστε σαν φύλακα πρέπει να έχει το ψέμα.
Επιμέλεια κειμένου: Τζένη Παπαγεωργίου - Μαρία Παπουτσή
Πηγή πληροφοριών: Wikipedia
Φωτογραφικό υλικό: ΑΡΧΕΙΟ ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου