* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

21 Δεκεμβρίου 2015

Win10: Θα αναβαθμίσετε, θα αντικαταστήσετε το PC ή θα πάτε σε Linux;

Win10: Θα αναβαθμίσετε, θα αντικαταστήσετε το PC ή θα πάτε σε Linux;

Το θέμα «υπολογιστής» επανέρχεται στο προσκήνιο σε σπίτια, επιχειρήσεις και οργανισμούς με την έλευση της νέας έκδοσης, πολλά χρόνια μετά τα Windows 7, την αποτυχία των Windows 8 αλλά και το οριστικό τέλος της επίσημης υποστήριξης των Windows XP, ακόμα και για θέματα στοιχειώδους ασφάλειας.

Η Microsoft επισημαίνει το θέμα της επάρκειας των συστημάτων σε κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού, τώρα όμως το πρόβλημα με το υλικό μοιάζει μεγαλύτερο και πιεστικό.

Τον πρώτο χρόνο η Microsoft θα διαθέτει το λογισμικό, ένα ολοκαίνουργιο λειτουργικό, δωρεάν, σε όσους έχουν καταβάλλει ήδη άδειες για τα Windows 7 ή Windows 8. Τα Windows 10 θα διατίθενται δωρεάν έως τον Ιούλιο του 2016. Αυτή η «έκπτωση» στο συνολικό κόστος κτήσης ενός υπολογιστή (υλικό-λογισμικό) δεν θα πρέπει να χαθεί, οπότε η αντίστροφη μέτρηση για αναβάθμιση ή αντικατάσταση υλικού ξεκινάει στις 29 Ιουλίου 2015.

Η διάθεση των Windows 8 είχε τα αντίστροφα αποτελέσματα για τους κατασκευαστές PC: Απρίλιος 2013 - IDC: Τα Windows 8 κατακρημνίζουν την αγορά PC

«Windows XP σημαίνει ανεπαρκές PC για τα Win10»

Εκείνοι που φαίνεται ότι εξωθούνται στην αγορά νέου υπολογιστή είναι οι χρήστες συστημάτων με Windows XP. Oι ελάχιστες απαιτήσεις για επόμενες εκδόσεις των Windows ως τώρα δεν ήταν γενικά υψηλές -επεξεργαστής 1GHz, 1GB RAM, 16GB χώρο στον δίσκο, υποστήριξη DirectX 9. Αν ελέγξετε τις Ιδιότητες του υπολογιστή σας (κάντε ένα δεξί κλικ στον εικονίδιο Ο Υπολογιστής μου), θα δείτε ότι πιθανότατα πληροί αυτές τις προϋποθέσεις. 

«Με τις ελάχιστες απαιτήσεις, τι μπορεί να περιμένει κανείς;»

Για τα Windows 10, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 4GB RAM, διπύρηνη κεντρική μονάδα επεξεργασίας και 20GB ελεύθερα στον σκληρό δίσκο. Βέβαια, σε κάθε νέα έκδοση των Windows διαπιστώνει κανείς ότι χρειάζεται μερικά GB παραπάνω RAM, πολλά GB παραπάνω στον δίσκο και συχνά, μια καλύτερη κάρτα γραφικών και τελικά, μια καινούργια μητρική για να βελτιωθεί η συνδεσιμότητα με περιφερειακά, με νέα αποθηκευτικά μέσα (USB 3.0), υποστήριξη του ταχύτερου δυνατού Wi-Fi (802.11ac) δεδομένου του αντίστοιχου router και σύνδεσης xDSL κ.ο.κ.

Τα Windows 10 προϋποθέτουν:
  • Επεξεργαστής: 1GHz ή ταχύτερος
  • RAM: 1GB  για την 32μπιτη έκδοση ή 2GB για την 64μπιτη έκδοση των Windows
  • 16GB για την 32μπιτη έκδοση ή 20GB για την 64μπιτη έκδοση
  • Κάρτα γραφικών με υποστήριξη γραφικών DirectX 9 ή μεταγενέστερο με driver WDDM 1.0
  • Οθόνη με υποστηριζόμενη ανάλυση 1024x600
Εκτός όμως από αυτές τις ελάχιστες απαιτήσεις, ζητούμενο παραμένουν η συμβατότητα του firmware και των οδηγών (drivers) υποσυστημάτων και περιφερειακών ή ακόμα, η υποστήριξη κάποιων ιδιαίτερων λειτουργιών των Windows 10. Για να σας αναγνωρίζει ο υπολογιστής σας με το Windows Hello δεν αρκεί μια Webcam -θα χρειαστείτε μια κάμερα βάθους όπως η Intel RealSense ή Kinect για Windows. 

Σε αντίθεση με τον δημιουργό της, η μητρική γλώσσα της Cortana δεν είναι τα ελληνικά και όποτε θελήσετε να απευθυνθείτε στην ψηφιακή σας βοηθό θα πρέπει να το κάνετε με ένα ικανό μικρόφωνο και καλή προφορά.

Στην εφαρμογή «κράτησης» που έχουν δει πολλοί χρήστες Windows, υπάρχει η δυνατότητα Check My PC. Με αυτή τη λειτουργία αναθέτετε στην Microsoft τον έλεγχο της πληρότητας των προδιαγραφών του συστήματός για την εκτέλεση των Windows 10. 

Η πλέον διαδεδομένη πρόταση για τους χρήστες Windows XP, ή γενικότερα για τους χρήστες αντιγράφων των Windows σε οποιαδήποτε έκδοση, είναι η μετακίνηση σε ένα άλλο στρατόπεδο, αυτό μιας φιλικής προς τον τελικό χρήστη διανομής του ανοικτού -και πάντοτε δωρεάν- Linux. Μια δημοφιλής για την φιλικότητά της διανομή είναι το Ubuntu.
 

«Καινούργιος υπολογιστής πριν τον Απρίλιο του 2017»

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι χρήστες των Windows Vista, εάν θεωρήσουμε ότι το PC καλύπτει τις απαιτήσεις για τα Windows 10, είναι ότι δεν θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν δωρεάν. Η περίοδος της επίσημης υποστήριξης των Windows Vista ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2017, οπότε το θέμα «υπολογιστής» θα ανακύψει ξανά.

«Τυχεροί οι χρήστες των Windows 7»

Οι χρήστες των Windows 7 λένε ότι θα είναι οι πιο τυχεροί. Είναι εκείνοι που απέφυγαν τον πονοκέφαλο των Windows 8 και τώρα δικαιούνται δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10, τα οποία λέγεται ότι πήρε ό,τι καλύτερο υπήρχε αλλά δεν φαινόταν στα Windows 8.1 και κράτησε όλα τα καλά των Windows 7.
 

«Ανακούφιση για τους χρήστες των Windows 8/8.1»

Τέλος, οι χρήστες των Windows 8 που οδηγήθηκαν μετά βασάνων στα Windows 8.1 σε ένα, κατά τα άλλα, καινούργιο PC, μάλλον δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους άλλη επιλογή: θα αναβαθμίσουν στα Windows 10 και μάλιστα το ταχύτερο. Ο Σάτια Ναντέλα είχε πει ότι με τα Windows 10 θέλει «να αγαπήσουμε τα Windows». Καλό θα ήταν κι αυτό, αλλά δεν έχουμε τόσο υψηλές απαιτήσεις -το λειτουργικό σύστημα είναι τα θεμέλια για να αρχίσουμε να χτίζουμε το οικοδόμημά μας, και αυτό σημαίνει ότι, απλώς, πρέπει να είναι γερά και κυρίως, αδιόρατα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου