* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

29 Ιανουαρίου 2016

Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιό Zika.


Καθώς ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Zika αυξάνει συνεχώς, επηρεάζοντας και την ευρωπαϊκή ήπεριο, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε σχετική ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης καθώς και ένα σύντομο ιστορικό για τα συμπτώματα που προκαλεί. Διευκρινίζει επίσης ότι η συσχέτιση του ιού Zika με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Δεδομένου ότι, η επιδημία απο τον ιό Zika βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά προσφάτως και στην κεντρική και νότιο Αμερική:
  • Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης, συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
  • Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.
Ο ταξιδιώτης συνιστάται:
1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.
3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.
Σύντομο ιστορικό
Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.
Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες.
Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.
Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων  Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.
Χάρτης κατανομής (κρούσματα) του ιού Zika
Κατανομή του ιού Zika τον Δεκέμβριο του 2015.
Με συμπαγή μωβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές με τοπική μετάδοση της λοίμωξης, ενώ με στικτό μωβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές, για τις οποίες υπάρχουν μόνο ορολογικά δεδομένα  παρουσίας του ιού (Πηγή: CDC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου