* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

1 Απριλίου 2016

Κάνετε τα όσπρια τον καλύτερο σύμμαχό σας στο αδυνάτισμα

Κάνετε τα όσπρια τον καλύτερο σύμμαχό σας στο αδυνάτισμα
Μια διατροφή με φασόλια, φακές, ρεβίθια, αρακά και άλλα όσπρια βοηθά στην απώλεια βάρους, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο  American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου «St. Michael's» του Τορόντο, με επικεφαλής τον Δρ Ράσελ ντε
Σόουζα, αξιολόγησαν στοιχεία από 21 ήδη δημοσιευμένες κλινικές μελέτες (στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 940 άτομα) και διαπίστωσαν ότι τα όσπρια βοηθούν τα άτομα να αισθάνονται χορτασμένα για περισσότερη ώρα, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

«Αυτό είναι το κλειδί στην απώλεια βάρους. Το 90% των προγραμμάτων διατροφής αποτυγχάνουν λόγω της πείνας και της λιγούρας για διάφορα τρόφιμα» σημειώνει ο Δρ ντε Σόουζα.

Η καναδική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι, όταν οι συμμετέχοντες άρχισαν να τρώνε μια μερίδα (3/4 του φλιτζανιού) όσπρια την ημέρα, έχαναν κατά μέσο όρο 340 γραμμάρια σε ορίζοντα έξι εβδομάδων, χωρίς να κάνουν προσπάθεια να αποφύγουν άλλα τρόφιμα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι και οι προηγούμενες, δηλαδή τα όσπρια βοηθούν το αίσθημα του κορεσμού κατά 31%, κάτι που μπορεί πράγματι να επιδρά στην συνολική πρόσληψη τροφής. Επίσης, τα όσπρια φαίνεται να μειώνουν τα επίπεδα της LDL ή 'κακής' χοληστερόλης» εξηγεί ο ερευνητής.

Ο Δρ ντε Σόουζα σπεύδει να σχολιάσει και τα κιλά που έχασαν οι συμμετέχοντες στις μελέτες λέγοντας ότι μπορεί μεν να είναι λίγα, αλλά σίγουρα τα όσπρια μπορούν να μας βοηθήσουν να μην τα ξαναπάρουμε πίσω.

Η διατροφολόγος και επίκουρη καθηγήτρια Αθλητικής Ιατρικής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Quinnipiac του Κονέκτικατ, Δρ Ντάνα Αντζελο Γουάιτ σχολιάζοντας τα ευρήματα υπογραμμίζει ότι «τα όσπρια ειναι από τα πιο υποτιμημένα τρόφιμα. Και αδίκως. Διότι περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα όσπρια έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή αποδομούνται αργά από το πεπτικό σύστημα και γι' αυτό είναι προτιμότερα από τις ζωικές πρωτεΐνες ή τα ανθυγιεινά λιπαρά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου