* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

5 Σεπτεμβρίου 2017

Μπαταρίες από τα πεσμένα φύλλα

Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Χονγκφάνγκ Μα από το Πολυτεχνείο της Κιλού προτείνουν για τα φύλλα των δέντρων του φοίνικα: τη μετατροπή τους σε οργανικούς πυκνωτές οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ενέργειας – ένα είδος «φυτικής μπαταρίας» θα μπορούσε να πει κάποιος.

Οι ερευνητές καθάρισαν τα ξερά φύλλα, τα έτριψαν σε λεπτή σκόνη και διέλυσαν αυτή τη σκόνη σε νερό το οποίο θερμάνθηκε επί 12 ώρες σε θερμοκρασία 220 βαθμών Κελσίου. Από αυτήν τη διαδικασία προέκυψαν μικροσφαιρίδια άνθρακα τα οποία θερμάνθηκαν μέσα σε ένα διάλυμα υδροξειδίου του καλίου στους 800 βαθμούς Κελσίου ώστε η επιφάνειά τους να διαβρωθεί αποκτώντας πόρους.

Αν και μικροσκοπικοί, οι πόροι αυτοί αύξησαν θεαματικά την επιφάνεια των μικροσφαιριδίων επιτρέποντάς τους να αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια.

Οργανικοί υπερπυκνωτές


Η έρευνα των κινέζων επιστημόνων δεν είναι η πρώτη στο είδος της. Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να αναπτύξουν οργανικούς πυκνωτές από βιομάζα, αλλά ως βάση χρησιμοποιούσαν το ξύλο ή το κάρβουνο και όχι τα φύλλα.

Το υλικό που αναπτύχθηκε από τα φύλλα του δέντρου του φοίνικα αποδείχθηκε πολύ περισσότερο υποσχόμενο από όσα έχουν προκύψει ως τώρα. Στις δοκιμές φάνηκε ότι μπορεί να δώσει οργανικούς υπερπυκνωτές οι οποίοι είναι πολύ καλύτεροι για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ό,τι οι ανάλογοι πυκνωτές από κάρβουνο ή ξύλο.

Το μόνο που απομένει τώρα είναι η βελτίωση της μεθόδου των κινέζων ερευνητών (η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Renewable and Sustainable Energy») ώστε να μπορεί να έχει εμπορική εφαρμογή. Αν και ακούγεται απλό, ίσως το εγχείρημα να μην αποβεί τόσο εύκολο στην πράξη.

Αλλοι επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη εκφράζουν αμφιβολίες εξαιτίας αυτής της ίδιας της πρώτης ύλης. Τα φύλλα, λένε, έχουν «εγγενώς ασταθή χαρακτήρα» και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξίσου ασταθείς πυκνωτές.

Λαλίνα Φαφούτη
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου