* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

28 Οκτωβρίου 2015

Tα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο


Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο, ο οποίος υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μπέικον, το ζαμπόν και το σαλάμι χαρακτηρίστηκαν ως τρόφιμα που προκαλούν καρκίνο.
Ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων κρεάτων, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο ως καρκινογενής για τους ανθρώπους, εφόσον, σύμφωνα με επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Έχοντας ως βάση παραπάνω από 800 επιστημονικές μελέτες επί του θέματος, ο ΔΟΕΚ εντόπισε αιτιακή σχέση ανάμεσα στο επεξεργασμένο κρέας(παστό, αλατισμένο, καπνιστό ή γενικά επεξεργασμένο προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση ή να συντηρείται για περισσότερο καιρό) και στην εμφάνιση καρκίνου σε άτομα που το καταναλώνουν.

Ο ΔΟΕΚ εξέτασε επίσης και την περίπτωση του κόκκινου κρέατος, χωρίς όμως να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα με βεβαιότητα. Περιορίστηκε απλά σε δήλωση ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι καρκινογενές για τους ανθρώπους. Η εν λόγω δήλωση βασίζεται σε περιορισμένα στοιχεία, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις βιομηχανίες κρεάτων.

Η Betsy Booren του Ινστιτούτου κρέατος της Βόρειας Αμερικής δήλωσε στον Guardian ότι ο ΔΟΕΚ χειρίστηκε τα δεδομένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψουν τα αποτελέσματα που ήθελε. Ακόμη, πολλοί δηλώνουν ότι η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης είναι περισσότερο επικίνδυνοι παράγοντες από ότι η κατανάλωση κρέατος. Όπως και να έχει, η ανακοίνωση αυτή ενισχύει τις εκστρατείες για μείωση της κατανάλωσης κρέατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου