* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

1 Δεκεμβρίου 2015

Ζήλια είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της δραστηριότητάς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωση

Ποιο είναι άραγε το κίνητρο πίσω από την τάση μας να αναρτούμε στιγμιότυπα κάθε όμορφης στιγμής της ζωής μας στο Facebook; Τι μας οδηγεί στη δημοσίευση δεκάδων tweets καθημερινά; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ομάδας του Izak Benbasat, καθηγητή Πληροφοριακών Συστημάτων στη Σχολή Επιχειρήσεων Sauder του Πανεπιστημίου της British Columbia, ένας από τους βασικούς παράγοντες της δραστηριότητάς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι η ζήλια.

Καταιγισμός “ευτυχισμένων στιγμών”!

Ο χρήστης του Facebook δέχεται σε καθημερινή βάση, μέσω του περιεχομένου που αναρτούν οι διαδικτυακοί του φίλοι, καταιγισμό «ευτυχισμένων στιγμών». Για τον λόγο αυτό, θεωρεί πως η ζωή του είναι ασήμαντη σε σύγκριση με των υπολοίπων.
Αντιδρά δημοσιεύοντας κι αυτός με τη σειρά του κατασκευασμένα στιγμιότυπα μιας ιδανικής εκδοχής της καθημερινότητας του, έτσι όμως εμπλέκεται αναπόφευκτα σε ένα φαύλο κύκλο ζήλιας και αυταρέσκειας.
«Η συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με την κατάθλιψη, το έντονο αίσθημα άγχους, καθώς και με ναρκισσιστικές διαταραχές, αλλά οι λόγοι πίσω από αυτό το δεσμό δεν έχουν εξηγηθεί πλήρως», δήλωσε ο Izak Benbasat.
Εξήγησε πως αυτή η ανάγκη για παρουσίαση μιας στρεβλής εικόνα της πραγματικότητας, δεν έχει τόσο να κάνει με την ανάγκη για πρόκληση ζήλιας στους άλλους, όσο με το φόβο μήπως κάποιος φανεί υποδεέστερος των «τέλειων» φίλων του.

Αυτή είναι η φύση των Social Media…

Ο Benbasat και οι συνεργάτες του μελέτησαν τη συμπεριφορά 1193 φοιτητών ενός γερμανικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι διατηρούν λογαριασμό στο Facebook.
Οι φοιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις συνήθειες τους στο Facebook και στη συνέχεια, οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με τα συναισθήματα που οι ίδιοι δήλωσαν ότι βιώνουν κατά τη χρήση της ιστοσελίδας.
O Benbasat θεωρεί πως η λειτουργία των κοινωνικών δικτύων ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές και αμφιβάλει ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει.
«Το να μοιράζεσαι εικόνες και ιστορίες από τις σημαντικές στιγμές της ζωής σου – αυτό είναι λίγο πολύ το Facebook και δε γίνεται να το αλλάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Θεωρώ ωστόσο σημαντικό, να γνωρίζουν οι άνθρωποι τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ευημερία τους. Γονείς και δάσκαλοι πρέπει να προσέχουν ιδιαιτέρως, καθώς οι νέοι άνθρωποι ενδέχεται να παρουσιάσουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη σκοτεινή πλευρά των μέσω κοινωνικής δικτύωσης», συνέχισε.
Η μελέτη φέρει τον τίτλο “Why Following Friends Can Hurt You: Empirical Investigation of the Effects of Envy on Social Networking Sites”. Εκδόθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Information Systems Research” και συνυπογράφεται, πέραν του Izak Benbasat, από τους Hanna Krasnova, Thomas Widjaja, Peter Buxmann and Helena Wenninger.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου