* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

25 Φεβρουαρίου 2012

Μύθος ότι το ψωμί παχαίνει

Το ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι, νερό... και μαγιά. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε να βρούμε μεγάλη ποικιλία ανάλογα με τον τύπο του αλεύρου που χρησιμοποιείται, δίνοντας ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο καθένα. Το κοινό (λευκό) ψωμί ή πολυτελείας με αλεύρι τύπου 70%, χωρίς πίτουρο. Το ψωμί σίκαλης που γίνεται από μείγμα σιτάλευρου και άλευρου σίκαλης. 
Το ψωμί ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται από άλεσμα όλου του σιταριού (μαζί με το φλοιό). Το πολύσπορο ψωμί που γίνεται από το σύνολο των δημητριακών, όπως το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι και πολλές φορές με ανάμειξη άλλων σπόρων ή ξηρών καρπών (σουσάμι, νιφάδες βρώμης, καρύδι).Ο μύθος ότι παχαίνει

Το ψωμί δεν παχαίνει. Μια λεπτή φέτα ψωμιού 30 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 70 – 80 θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό που αυξάνει το θερμιδικό του περιεχόμενο είναι οι τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά που συνήθως συνοδεύεται (τυρί, λιπαρές σάλτσες, βούτυρο). 

Η υπερβολή στην ποσότητα του ψωμιού επίσης συντελεί στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Και φυσικά όταν το γεύμα περιέχει αρκετούς υδατάνθρακες από άλλα τρόφιμα π.χ. μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, καλό είναι να μην συνοδεύεται και με ψωμί. Το μέτρο η σωστή επιλογή είναι το κλειδί πάντα στην ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.


Η θρεπτική αξία του ψωμιού εξαρτάται... από το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του, επειδή η διαδικασία της άλεσης καταστρέφει μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών. 

Οι πρωτεΐνες του σιταριού είναι κυρίως γλουτένη, προλαμίνη και λευκοσίνη. Η γλουτένη προσδίδει τις επιθυμητές ιδιότητες στην αρτοζύμη όπως την στερεότητα, την ελαστικότητα, την αντοχή και το χρώμα. 

Ο καρπός του σιταριού είναι πλούσιος σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες, ιδίως του συμπλέγματος Β. Επομένως, το λευκό ψωμί υπολείπεται θρεπτικά από το μαύρο και το ολικής αλέσεως, επειδή περιέχει ελάχιστες φυτικές ίνες, λιγότερες βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. 

Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλουσιότερο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Επίσης περιέχει περίπου τη διπλάσια ποσότητα μαγνησίου από το λευκό, μέταλλο το οποίο τελευταίες έρευνες το φέρνουν να έχει αντικαταθλιπτική δράση. 

Οι φυτικές ίνες του μαύρου ψωμιού συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμβάλλοντας στην αποβολή της χοληστερίνης και στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερίνης και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου