* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

23 Ιανουαρίου 2013

Ίντερνετ από το δίκτυο του σπιτιού σας

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου προσαρμογέα της devolo που αξιοποιεί το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος για να μεταφέρει την σύνδεση στο Διαδίκτυο από πρίζα σε πρίζα, ζητήσαμε από την devolo διευκρινίσεις για τον τρόπο που δημιουργείται ένα τέτοιο δίκτυο. Ως παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε το σχεδιάγραμμα ενός τριώροφου σπιτιού, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί δύο προσαρμογείς τεχνολογίας powerline, στην προκειμένη περίπτωση το νεότερο μοντέλο της devolo, dLAN 500 AV Wireless+.

Όπως βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία, ο ένας αντάπτορας τοποθετείταιστο ισόγειο όπου βρίσκεται ο router που μας παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ο δεύτερος προσαρμογέας τοποθετήθηκε στο σαλόνι του τρίτουορόφου. Η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τον 2ο όροφο συνεχίζει να υπάρχει (για παράδειγμα, ασύρματα). Ίσως να σας φαίνεται αυτονόητο, αλλά η πρίζες στον 2ο όροφο συνεχίζουν να δίνουν μόνο ρεύμα. Χωρίς αντάπτορα δεν έχω πρόσβαση στο Διαδίκτυο από την πρίζα (μπορεί βέβαια να έχω σήμα από το ασύρματο δίκτυο που δημιουργεί το hotspot στον 3ο όροφο, όπου έχει τοποθετηθεί αντάπτορας). Η πρίζα από μόνη της δίνει μόνο ρεύμα και χωρίς αντάπτορα δεν έχω πρόσβαση ενσύρματα και δεν επεκτείνω το ασύρματο δίκτυο εάν το σήμα δεν είναι ικανοποιητικά ισχυρό. Φυσικά, η πρίζα ρεύματος δεν δίνει έξοδο RJ45 δηλ. έξοδο δικτύου για να γινόταν έτσι απλά κάθε πρίζα σημείο πρόσβασης. 

Στον 2ο όροφο, ο αντάπτορας που θα τοποθετηθεί εξαρτάται από τις τερματικές συσκευές που θα χρησιμοποιήσω. Αν έχουν Wi-Fi (ασύρματο) και δεν με καλύπτει ο αντάπτορας του τρίτου ορόφου θα πρέπει να βάλω έναν dLAN® 500 AV Wireless+ και στο 2ο όροφο.  

Γενικότερα, ισχύουν τα παρακάτω μας εξηγεί η εταιρεία:

  • Οι προσαρμογείς devolo δημιουργούν μεταξύ τους μια γέφυρα σύνδεσης. Από τη στιγμή που έχω συνδέσει για παράδειγμα το router μου με έναν adapter devolo, κάθε πρίζα του χώρου γίνεται κομβικό σημείο πρόσβασης προς το router και προς τα έξω δηλ. στο Internet.
  • Για να έχω τη δυνατότητα να συνδέσω την τερματική συσκευή δηλ. έναν υπολογιστή, μια κονσόλα παιχνιδιού, έναν εκτυπωτή, Smart TV, δορυφορικό δέκτη κ.λπ. θα πρέπει να τοποθετήσω και σε αυτή την πρίζα έναν adapter.
  • Για να ξεκινήσω χρειάζομαι πάντα 2 adapters.
  • Συνολικά, μπορώ να τοποθετήσω στο χώρο μου μέχρι 64 adapters, ώστε όλες οι συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Στον δεύτερο όροφο όπως είναι στο σπίτι της φωτογραφίας, υπάρχει ένας adapter συνδεδεμένος με 3 συσκευές ενσύρματα και ασύρματα με όσες μπορεί να σηκώσει ένα ασύρματο δίκτυο. Το ασύρματο δίκτυο στο παράδειγμά μας, μπορεί να καλύψει τον 2ο όροφο ασύρματα. 
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εξής: Αν φανταστούμε ένα μεγάλο σπίτι, με ένα ασύρματο router συνήθως δεν έχουμε πλήρη κάλυψη στην ασύρματη εκπομπή διότι το ασύρματο εξαρτάται πάρα πολύ από τον περιβάλλοντα χώρο. Εμπόδια είναι ο όροφος, ο τοίχος ή οι άλλες ασύρματες συσκευές (παρεμβολές). 
  • Η λύση είναι να βρισκόμαστε πάντα κοντά στο router, διότι το router μένει εκεί λόγω της σύνδεσης του με τη γραμμή του παρόχου Internet.
Αν χρησιμοποιήσουμε τον dLAN® 500 AV Wireless+ στον τελευταίο όροφο ή εκεί όπου δεν πιάνει το κοινό router, θα έχουμε το εξής: Ο dLAN® 500 AV Wireless+ επικοινωνεί μέσω ρεύματος με το router στο ισόγειο και από την πρίζα που τον έχω τοποθετήσει, ασύρματα στο χώρο που βρίσκεται. 
  • Η σύνδεση με το ρεύμα αποτελεί την ραχοκοκαλιά και η ασύρματη εκπομπή, την επέκταση του ασύρματου δικτύου μου που βρισκότανε αρχικά στο ισόγειο του σπιτιού μου.
Διαβάστε περισσότερα στο tech.in.gr για την δημιουργία δικτύου δεδομένων μέσω του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος:
  • Μοιράστε εύκολα δεδομένα και internet μέσω ηλεκτρικού δικτύουΜόλις μετακομίσατε στο καινούριο σας σπίτι - καλορίζικο. Μεγαλύτερο, με καλύτερη θέα και φθηνότερο ενοίκιο. Τακτοποιήσατε τα έπιπλα, αδειάσατε τις κούτες και ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε επιτέλους με το PC σας. Είναι η στιγμή που παρατηρείτε ένα σημαντικό πρόβλημα: η πρίζα του τηλεφώνου είναι στο ένα δωμάτιο και ο υπολογιστής σας σε ένα άλλο. Η ιδέα του να συνδέσετε υπολογιστή και router με 20μετρο καλώδιο Ethernet δεν φαίνεται και τόσο πρακτική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου