Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών Apple της χρονιάς και από την σκηνή του συνεδριακού κέντρου στο Σαν Φρανσίσκο, την πρώτη κιόλας ημέρα του συνεδρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί η είσοδος της Apple στα «χωράφια» μουσικών υπηρεσιών, όπως το Spotify, η Pandora και το Rdio.
Πρόκειται για υπηρεσίες που αναλαμβάνουν να στείλουν μουσική στις φορητές συσκευές των εγγεγραμμένων χρηστών τους με τεχνολογία ροής (streaming) ικανοποιώντας προσωπικές προτιμήσεις, είτε μαθαίνοντας από τις επιλογές των τραγουδιών που ακούν, είτε από τα τραγούδια που είναι αποθηκευμένες σε προσωπικές μουσικές συλλογές.
To Spotify επιλέγει ανάμεσα σε 20 εκατομμύρια τραγούδια και εξυπηρετεί 24 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες (6 εκατομμύρια από τους οποίους πληρώνουν συνδρομή 5 δολαρίων, με την οποία απαλλάσσονται και από τα διαφημιστικά μηνύματα).
Από την ανάλυση του γονιδιώματος της μουσικής (Music Genome Project, 2000) ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και η λειτουργία μιας ακόμα εξαιρετικά δημοφιλούς υπηρεσίας προσωπικού ραδιοφώνου, η Pandora. H «Πανδώρα» αναλαμβάνει να δημιουργήσει έως και 100 σταθμούς για κάθε ένα από τα διακόσια εκατομμύρια μέλη της. Η δημιουργία κάθε σταθμού μπορεί να ξεκινήσει από έναν και μόνο «σπόρο» -έναν καλλιτέχνη ή μια μελωδία και η Πανδώρα αναλαμβάνει να αναλύσει το DNA της και να βρει τους «συγγενείς» που είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν στα γούστα του ακροατή.
Στην παροχή συνδρομητικής υπηρεσίας μουσικής εισήλθε πρόσφατα και η Google, από το δικό της συνέδριο για τους προγραμματιστές (Google I/O). Η νέα υπηρεσία Μουσικής της Google αναλαμβάνει τον εντοπισμό νέων καλλιτεχνών που ταιριάζουν στις προτιμήσεις του χρήστη και επιτρέπει την φιλοξενία έως και 20.000 τραγουδιών από την βιβλιοθήκη του χρήστη, διαθέσιμα για ακρόαση από διαφορετικές συσκευές.
Καμία από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες μουσικής δεν είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, αποτέλεσμα της άρνησης των συνεργαζόμενων δισκογραφικών εταιρειών να επιτρέψουν την πρόσβαση στο ρεπερτόριό τους χωρίς περιορισμούς.
Τo φημολογούμενο iRadio της Apple θεωρείται ότι θα μπορούσε να ταράξει τα νερά. Κι αυτό καθώς, η Apple έχει πολύ περισσότερους εγγεγραμμένους χρήστες που ακούν ή/και αγοράζουν μουσική από το iTunes (περί τα 500 εκατομμύρια χρήστες). Ένα ραδιόφωνο που θα μπορούσε να συνυπολογίσει τις προτιμήσεις του ακροατή με βάση το ιστορικό του iTunes (στο οποίο δεν έχει άλλη υπηρεσία πρόσβαση) θα μπορούσε αποδειχτεί πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, τουλάχιστον για όσους έχουν επιλέξει την Apple για την ακρόαση και αγορά μουσικής.
Το παγκόσμιο συνέδριο προγραμματιστών της Apple πρόκειται να ξεκινήσει στις 8:00 ώρα Ελλάδας. Εκτός από το iRadio, ιδιαίτερη έμφαση εκτιμάται ότι θα δοθεί σε ό,τι αφορά στο λογισμικό και τις υπηρεσίες. Με τον Τζόναθαν Άιβι να έχει ήδη αναφερθεί σε ό,τι δεν του αρέσει στο user interface του iOS και του OS X, και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην σχεδίαση και του software της Apple, αλλαγές αναμένονται στο UI του iOS 7 και του Mac OS X 10.9. Ωστόσο, νέο hardware τουλάχιστον σε ότι αφορά σε iPhone και iPad δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στο WWDC 2013, ενώ θα αποτελούσε έκπληξη η ανακοίνωση του φημολογούμενου «έξυπνου ρολογιού», γνωστό ως iWatch. Οι ανακοινώσεις στην WWDC 2013 μάλλον θα αφορούν σε βελτιώσεις και προσθήκες στο λειτουργικό σύστημα των Mac και των φορητών συσκευών της Apple, όπως για παράδειγμα η προσθήκη του Siri στο Mac OS X.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου