Υπάρχει. Το χρησιμοποιούμε. Συνδέουμε τις «έξυπνες» συσκευές μας οι οποίες μας οι οποίες μας ειδοποιούν κάθε φορά που είναι κάποιο διαθέσιμο. Μπορεί να μην υπάρχουν σε όλες τις περιοχές και να θέλαμε να υπήρχαν περισσότερα για να είμαστε συνέχεια συνδεδεμένοι αν το θέλαμε, αλλά υπάρχουν. Μιλάμε για τα Wi-Fi, την δημοφιλή τεχνολογία που επιτρέπει στις συσκευές μας να ανταλλάσσουν δεδομένα ασύρματα και ακολουθούν τα πρότυπα 802.11 του IEEE, του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και της συμμαχίας που συστήθηκε προκειμένου να ακολουθηθεί αυτό το ενιαίο πρότυπο. Πού είναι όμως; Βλέπουμε τα router, βλέπουμε ότι οι συσκευές μας συνδέεονται, αλλά το σήμα τους;; Πώς θα ο κόσμος αν μπορούσαμε να το δούμε; Κάπως έτσι:
Τα Wi-Fi είναι ενεργειακά πεδία που μεταδίδονται ως κύματα. Τα κύματα αυτά έχουν συγκεκριμένο ύψος, απόσταση μεταξύ τους και ταξιδεύουν με συγκεκριμένη ταχύτητα. Τα κύματα του Wi-Fi έχουν μικρότερη απόσταση μεταξύ τους από τα ραδιοκύματα και μεγαλύτερη από τα μικροκύματα και αυτή η ιδιότητα τα κάνει να παραμένουν ανεπηρέαστα από οποιαδήποτε άλλα σήματα.
Οι αναμεταδότες Wi-Fi είναι ουσιαστικά κεραίες που είναι εξοπλισμένες με ένα πρωτόκολλο μετάδοσης που μοιράζει το φάσμα της συχνότητας σε τομείς που ονομάζονται κανάλια. Τα δεδομένα μεταδίδονται μέσω του κάθε καναλιού. Στη φωτογραφία βλέπετε ε διαφορετικό χρώμα το κάθε κανάλι. Η έκταση κάθε Wi-Fi πεδίου, ανάλογα με το είδος του εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε, μπορεί να φτάνει τα 20-30 μέτρα και τα πεδία είναι είτεσφαιρικά, είτε ελλειψοειδή.
Φυσικά, διάφορα αντικείμενα στον εξωτερικό χώρο, όπως τα δέντρα, παρεμποδίζουν τα σήματα του Wi-Fi. Ένα router ή μία κεραία αναμετάδοσης που τοποθετείται σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να μεταδώσει το σήμα της, μέχρι και 100 μέτρα περιφερειακά από το σημείο που είναι τοποθετημένη.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι μία γραφική απεικόνιση που έκανε ο Nickolay Lamm σε συνεργασία με την αστροβιολόγο M. Browning Vogel και χρησιμοποίησαν την γνώση του για την λειτουργία των Wi-Fi ώστε να την συνδυάσουν με τις φωτογραφίες που πήραν από την περιοχή του Capitol, στη Washington των ΗΠΑ.
Φανταστείτε πόσο LSD θα ήταν ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, αν μπορούσαμε πραγματικά να δούμε τα Wi-Fi στις πόλεις που κυκλοφορούμε. Και σκεφτείτε επίσης τι μας διαπερνά όταν βρισκόμαστε σε μία πλατεία όπως αυτή του Συντάγματος, ή την Trafalgar στο Λονδίνο, όπου υπάρχουν πολλαπλά Wi-Fi, κεραίες κινητής και άλλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αν μπορούσαμε να βλέπαμε όλα αυτά, αμφιβάλλουμε αν θα μπορούσαμε να δούμε τα κτίρια που υπάρχουν γύρω μας. Εκπληκτική δουλειά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου