* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

10 Αυγούστου 2013

Τι κάνουμε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού όταν βρισκόμαστε μέσα σε κτήριο;

1) Δεν πανικοβαλλόμαστε, μένουμε ψύχραιμοι, αντιδρούμε με βάση τη λογική και όχι τον πανικό!! Είναι πιθανόν οι συναγερμοί να τεθούν σε λειτουργία όπως και οι καταιωνητήρες. Δεν τρόμαξαν και αυτοί, απλά είναι η δουλειά τους να τεθούν σε λειτουργία! Επομένως, διατηρούμε την ψυχραιμία μας και προβαίνουμε στις ακόλουθες ενέργειες.

2) Απομακρυνόμαστε από γυάλινες επιφάνειες και παράθυρα τα οποία μπορεί να σπάσουν και τα γυαλιά να μας τραυματίσουν. Απομακρυνόμαστε από βιβλιοθήκες και ψηλές συρταριέρες που μπορεί να ανατραπούν, και από ράφια των οποίων τα αντικείμενα μπορεί να πέσουν.

3) Δεν πλησιάζουμε εξωτερικές τοιχοποιίες γιατί μπορεί να αστοχήσουν λόγο του σεισμού.

4) Δεν στεκόμαστε κάτω από δοκάρια, και κάτω από τις κάσες των ανοιγμάτων (πόρτες).

Εσφαλμένα υπάρχει η εντύπωση ότι οι δοκοί ενός κτηρίου θα μας προστατεύσουν. Αυτό είναι λάθος! Οι δοκοί σχεδιάζονται με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού να αστοχήσουν πρώτες με σκοπό να εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια του κτηρίου, και τα υποστυλώματα να μην υποστούν βλάβες για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παραλαμβάνουν τα φορτία των πλακών μετά το πέρας της διέγερσης προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια ο πληθυσμός του κτηρίου από τις οδεύσεις διαφυγής.

5) Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καλυφθούμε κάτω από ένα τραπέζι στο εσωτερικό του δωματίου (κάπου κεντρικά) έτσι ώστε να προστατευθούμε από πιθανή πτώση σοβάδων και μόνο! Το τραπέζι όπως είναι λογικό δεν θα μας προστατεύσει σε περίπτωση κατάρρευσης, το αντίθετο μάλιστα.. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο τραπέζι, θα πρέπει να καλυφθούμε σε εμβρυική στάση δίπλα από κάποιο μεγαλύτερο από εμάς αντικείμενο όπως καναπές, μπαούλο, κτλ.

6) Μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης θα πρέπει, διατηρώντας την ψυχραιμία μας, να φορέσουμε παπούτσια, να ντυθούμε καλά ανάλογα με την εποχή, και να κλείσουμε τους γενικούς διακόπτες (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού).

7) Στη συνέχεια να εκκενώσουμε προσεκτικά το κτήριο από το κλιμακοστάσιο, παίρνοντας μαζί εφόδια έκτακτης ανάγκης, όπως: φακό, ραδιόφωνο με μπαταρίες (για την έκτακτη επικαιρότητα), νερό, τρόφιμα, κλειδιά, φαρμακείο κ.ά. Πόσοι άραγε από εμάς τα έχουμε όλα αυτά κάπου συγκεντρωμένα;; Δεν τρέχουμε στις σκάλες! Δεν μπαίνουμε σε ανελκυστήρες! Δεν συμβάλουμε στην υπερφόρτωση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τηλεφωνώντας από το σταθερό σε όλους μας τους συγγενείς!

Τηλεφωνούμε στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Σκεπτόμαστε πριν ενεργήσουμε. Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο, υπάρχουν και άλλοι συμπολίτες μας που ίσως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο.

8 ) Σε περίπτωση ελαφρών τραυματισμών προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες αφού απομακρυνθούμε από το κτήριο, μιας και δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει επόμενος σεισμός (μετασεισμός, ή κύριος)!

9) Θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά, χωρίς να τρέχουμε, μακριά από κτήρια και στύλους φωτισμού και ηλεκτρικού, μέχρι να φτάσουμε στον προεπιλεγμένο κοντινό, ανοικτό, ασφαλή χώρο καταφυγής (πλατεία, πάρκο κ.λπ.).

10) Στον τόπο καταφυγής προσφέρουμε όσο μπορούμε και με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτουμε! Δεν σπέρνουμε τον πανικό στους γύρω μας, δεν είμαστε παντογνώστες.

Συνοψίζοντας..
Διατηρούμε την ψυχραιμίας μας. Είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθούμε με ασφάλεια και δίχως τραυματισμούς, και κατά συνέπεια να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας που μπορεί να χρειάζεται τη βοήθειά μας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου