Ο καφές αποτελεί μέρος του πρωινού μας τελετουργικού σχεδόν όσο και το βούρτσισμα των δοντιών ή το στρώσιμο του κρεβατιού. Μας δίνει ενέργεια, ακονίζει το μυαλό μας και μας παρέχει την απαραίτητη «ώθηση» για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Κι αυτό χάρη στην ήπια διεγερτική δράση της καφεΐνης στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα! Ωστόσο, ένα ποτήρι πρωινού frappe μας προσφέρει πολλά περισσότερα από καφεΐνη.
Ο καφές είναι ένα από τα πλουσιότερα ροφήματα σε αντιοξειδωτικά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πάρμα, συγκαταλέγουν στα 5 κορυφαία αντιοξειδωτικά ροφήματα, τον καφέ μαζί με το κόκκινο κρασί , σε μια λίστα που περιλαμβάνει αλκοολούχα ροφήματα και αφεψήματα, αφήνοντας πίσω, ροφήματα όπως το τσάι που κατείχε την 9η θέση. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο στιγμιαίος καφές έχει περίπου 10 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από το μαύρο και πράσινο τσάι. Η αντιοξειδωτική υπεροχή του καφέ τεκμηριώνεται και από μεταγενέστερη μελέτη, που έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ αυτή τη φορά. Οι Κορεάτες ερευνητές αναφέρουν ότι ο στιγμιαίος καφές υπερτερεί, σε επίπεδο αντιοξειδωτικών, όλων των δημοφιλών ποικιλιών τσαγιού όπως το πράσινο, το oolong και το jasmine.
Αυτό το εύρημα πιθανά να οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα του καφέ σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών, που ονομάζονται πολυφαινόλες. Ερευνητές από την Ιαπωνία βρήκαν ότι μια κούπα στιγμιαίου καφέ παρέχει περίπου 470mg πολυφαινολών ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για το μαύρο τσάι είναι περίπου 230mg και για το πράσινο περίπου τα 270mg. Οι πολυφαινόλες έχουν συγκεντρώσει, γενικά, το επιστημονικό ενδιαφέρον, λόγω της ευεργετικών τους επιδράσεων στην ανθρώπινη υγεία. Βιβλιογραφικά, μεταξύ άλλων, τους έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές, αντιικές, αντιαλλεργικές, αντι-αιμοπεταλιακές, αντι-φλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Στις πολυφαινολικές ενώσεις του καφέ περιλαμβάνονται το καφεϊκό οξύ, το χλωρογενικό οξύ, η ευγενόλη, η ισοευγενόλη, το π-κουμαρικό οξύ, η σκοπολετίνη και το ταννικό οξύ.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκθέτει καθημερινά τον οργανισμό μας σε περιβαλλοντικούς (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση), συναισθηματικούς (π.χ. άγχος) και φυσιολογικούς (π.χ. πέψη τροφίμων) παράγοντες, που αυξάνουν την ανάγκη του σώματος μας για αντιοξειδωτική προστασία. Ο στιγμιαίος καφές, λοιπόν, σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες, φαίνεται ότι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ευεργετικών αντιοξειδωτικών, που στα πλαίσια ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής μπορεί να συνδράμει σε αυτήν μας την ανάγκη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου