* Studio Enigma. The Classic 80's Italo Disco/Euro Disco/Synth Pop Web Radio *

16 Ιουνίου 2015

Θάσος: Το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό της Ελλάδος - (Γραφικές παραλίες, Πευκόφυτο τοπίο, Σμαραγδένια νερά, Βουτιές στον παράδεισο)



Στον απάνεμο κόλπο της Καβάλας και μακριά από το «ζωηρό» νότιο Αιγαίο βρίσκεται το καταπράσινο νησί της Θάσου. Ακτοπλοϊκά συνδέεται με την πόλη της Καβάλας, όπως και με το κοντινότερο λιμάνι της Κεραμωτής, με συχνότατα δρομολόγια φεριμπότ. 

Ψηλά, πευκόφυτα βουνά, πανέμορφες παραλίες με χρυσή άμμο και μπόλικο μάρμαρο υπάρχουν άφθονα στη Θάσο, ενώ είναι ο μόνος τόπος στην Ελλάδα στον οποίο μπορείτε να βρείτε από μέλι άριστης ποιότητας μέχρι πετρέλαιο! Η κοντινή εξέδρα εξόρυξης στον Πρίνο –πρόσφατα τέθηκε ξανά σε λειτουργία– είναι ορατή από αρκετά σημεία του νησιού, ιδιαίτερα από το λιμάνι του ομώνυμου χωριού και τις γύρω περιοχές. 

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ... 
Η Θάσος έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια. Πήρε το όνομά της από τον Θάσο, τον αδελφό της μυθικής Ευρώπης, και είναι πατρίδα του γνωστότερου αθλητή της αρχαιότητας, του Θεαγένη, το άγαλμα του οποίου κοσμεί την κεντρική πλατεία του Λιμένα. Τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα -διάσπαρτα σε ολόκληρο το νησί- μαρτυρούν την παρουσία οργανωμένων κοινοτήτων ήδη από το 2000 π.Χ. 

Στα νεότερα χρόνια γίνεται πολλές φορές στόχος επιδρομών κουρσάρων, εξού και πολλά χωριά, που διατηρούν έως και σήμερα το παραδοσιακό τους χρώμα, βρίσκονται μακριά από τα παράλια. 
Οι ορεινοί οικισμοί Θεολόγος, Ποταμιά, Μαριές και Ραχώνι θυμίζουν χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας και αποτελούν πόλο έλξης τουριστών, όχι μόνο λόγω της γραφικότητάς τους, αλλά και για τις εξαιρετικές παραδοσιακές ταβέρνες που φημίζονται για το καλό τους φαγητό. 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Η Θάσος είναι ξακουστή για τις πανέμορφες παραλίες της, που λέγεται πως ξεπερνούν τις 60 σε αριθμό. Στις περισσότερες, τα πεύκα φθάνουν μέχρι το κύμα. Κάποιες από τις πιο γνωστές είναι η Μακρύαμμος, ο Παράδεισος, η Χρυσή Αμμουδιά και η Αλυκή. 

Οι ρυθμοί ζωής στη Θάσο, ακόμη και το καλοκαίρι, είναι ήρεμοι και γι' αυτό το λόγο το νησί επιλέγεται και για οικογενειακές διακοπές, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους, γεγονός που έχει διαμορφώσει ανάλογα τη νυχτερινή διασκέδαση, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι στην πλειοψηφία τους μικρές. 
Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές, τόσο στα καταλύματα όσο και στο φαγητό να χαρακτηρίζονται ως απολύτως λογικές. 

ΛΙΜΕΝΑΣ 
Ο Λιμένας αποτελεί την καρδιά της Θάσου. Εδώ φθάνουν τα περισσότερα καράβια και μπορείτε να βρείτε ό,τι χρειάζεστε. Τα πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια κάθε είδους, καθώς και οι δεκάδες τουρίστες που κάνουν τη βόλτα τους στα γραφικά σοκάκια, δίνουν ξεχωριστή ζωντάνια στο ιστορικό χωριό. Το παλιό λιμάνι περικλείεται από τον κατάφυτο λόφο της ακρόπολης της αρχαίας πόλης της Θάσου και την Αρχαία Αγορά. Προχωρώντας προς την παραλία, τα μαγαζιά πληθαίνουν. Beach bars και εστιατόρια βρίσκονται κατά μήκος της για όλους όσους κουραστούν από τον ήλιο και το κολύμπι. Την ομορφότερη θέα, όμως, μάλλον θα την βρείτε στο καφέ Καρνάγιο, στο τέλος της παραλίας, κάτω από το βράχο με το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Αν σας αρέσει το περπάτημα, επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο του νησιού, αλλά και την Ακρόπολη. Βρίσκονται στο λόφο πάνω από το Λιμένα και θα τα βρείτε ακολουθώντας τις ταμπέλες που υπάρχουν στο παλιό λιμάνι. 

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 
Το δυτικό τμήμα του νησιού είναι λιγότερο ορεινό και ο πολύ καλός δρόμος που ξεκινά από τον Λιμένα θα σας φέρει γρήγορα σε κάποια όμορφη παραλία, όπως η Γλυφάδα, ο Πρίνος, η Σκάλα Καλλιράχης και η Σκάλα Σωτήρα –εκτός και αν προτιμήσετε έναν μοναχικό κολπίσκο από τους αμέτρητους που θα συναντήσετε στο δρόμο σας. Συνεχίζοντας τον περιφερειακό άξονα του νησιού, σύντομα θα οδηγηθείτε στις Μαριές, ένα γραφικό ορεινό χωριό που ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 200 μόνιμους κατοίκους. Αναζητήστε τον Παπα-Χριστόδουλο, που θα σας ξεναγήσει στην παλιά εκκλησία του χωριού και θα σας πει την ιστορία του Αϊ-Γιάννη του Μαριώτη. 

Στη συνέχεια, ρωτήστε για το χωματόδρομο που οδηγεί στη λίμνη. Μόλις φτάσετε, αφήστε το αυτοκίνητο, κατεβείτε στη λίμνη, περπατήστε κατά μήκος του ρηχού ποταμού που εκβάλλει εκεί και θα οδηγηθείτε σε ένα σύμπλεγμα από μικρούς καταρράκτες. Επιστρέφοντας στον περιφερειακό δρόμο του νησιού, επισκεφθείτε τα γραφικά Λιμενάρια. Έμβλημα της πόλης, το γνωστό «Παλατάκι», άριστο δείγμα εκλεκτικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αι., που για χρόνια στέγασε τις διοικητικές υπηρεσίες της γερμανικής εταιρείας Speidel, η οποία εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία της περιοχής. Το κοντινό χωριό Ποτός, λίγο μετά τα Λιμενάρια, αποτελεί έναν ζωηρό τόπο που συνδυάζει την έντονη ζωή με τη γραφικότητα της Θάσου και διαθέτει μια ακόμη θαυμάσια παραλία. Από τον Ποτό μπορείτε να παρακάμψετε και πάλι προς το εσωτερικό του νησιού και να επισκεφθείτε το όμορφο χωριό Θεολόγος, που από τα τέλη της δεκαετίας του '70 έχει κριθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. 

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ 
Η ανατολική και νότια πλευρά της Θάσου είναι περισσότερο βραχώδης και ορεινή, χωρίς όμως να στερείται θαυμάσιων παραλιών. Οδηγώντας στον φιδωτό δρόμο θα φθάσετε στη Μονή Αρχαγγέλου. Πρόκειται για ένα μοναστήρι χτισμένο σε μια θαυμάσια τοποθεσία, που ακολουθεί τα πρότυπα της αγιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Στη συνέχεια, επισκεφθείτε την Αλυκή. Εκεί θα βρείτε δύο μικρές παραλίες, στις δύο πλευρές μιας πευκόφυτης χερσονήσου, όπου στην άκρη της σώζονται ερείπια από τα αρχαία λατομεία της Θάσου. Συνεχίστε τη διαδρομή σας σε ένα δρόμο με όμορφες παραλίες, που διαδέχονται η μία την άλλη, όπως τα Λουτρά και η Κοινύρα, μέχρι τη Χρυσή Ακτή και τη Χρυσή Αμμουδιά, που προσφέρονται για πολύωρο μπάνιο, καθώς είναι οργανωμένες και διαθέτουν μόνιμες ομπρέλες, πολλά εστιατόρια και cafes. 

Από τη Σκάλα Ποταμιάς ανηφορίστε για τα χωριά Ποταμιά και Παναγιά. Εκτός από το ιδιαίτερο, παραδοσιακό τους χρώμα, και στα δύο χωριά θα βρείτε πολλές ταβέρνες που «ειδικεύονται» στα ψητά κρέατα.


Οι Σμαραγδενιες παραλίες της Θάσου


go-thassos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου