Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν τεχνητό δέρμα, το οποίο μπορεί να «φορεθεί» πάνω από το φυσικό δέρμα και του προσδίνει ξανά νεανική και υγιή εμφάνιση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Materials. |
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της νεοφυούς εταιρείας Olivo Labs, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ, ανέπτυξαν ένα βιομιμητικό φιλμ-δέρμα από το πολυμερές υλικό πολυσιλοξάνη με βάση τη σιλικόνη, το οποίο είναι ελαστικό, ανθεκτικό, αόρατο και ενυδατικό. Εφαρμόζει πάνω στο φυσικό δέρμα, το προστατεύει και το κάνει πιο σφιχτό.
Η εφαρμογή του γίνεται με μια διαδικασία δύο σταδίων, καθώς δύο διαδοχικά στρώματα του νέου υλικού (σε μορφή κρέμας ή αλοιφής) απλώνονται πάνω στο φυσικό δέρμα, δημιουργώντας ένα αόρατο φιλμ.
Κι ενώ το φυσικό δέρμα μπορεί να τεντωθεί έως 180% σε σχέση με το αρχικό μήκος του, το τεχνητό δέρμα φθάνει το 250%, επανερχόμενο στην αρχική κατάτασή του μετά το τέντωμα.
Το τεχνητο δέρμα, που αναπνέει κανονικά, έχει την ικανότητα να βελτιώνει την φυσική κατάσταση του φυσικού δέρματος, καθώς προσφέρει καλύτερηενυδάτωση από τις καλλυντικές κρέμες, χωρίς να ερεθίζει το δέρμα. Αυτό οδηγεί προσωρινά σε μείωση των ορατών ρυτίδων.
«Δεν καταλαβαίνεις καν ότι το φοράς», εξηγεί ο Δρ Λάνγκερ και προσθέτει ότι, όπως έδειξαν τα τεστ, μπορεί να εφαρμοστεί για πάνω από 24 ώρες χωρίς να προκαλεί κάποια αίσθηση δυσφορίας.
Μάλιστα, οι δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν ότι το νέο υλικό XPL ωφελεί ιδίως τα άτομα με πολύ ξηρό δέρμα, ενώ αποκαθιστά γενικότερα από αισθητική άποψη την εμφάνιση του γερασμένου δέρματος.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεχνητό δέρμα μπορεί να αξιοποιηθεί επίσης - πέρα από αισθητικούς λόγους- στην Ιατρική, για την χορήγηση φαρμάκων και για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η δερματίτιδα και η ψωρίαση, καθώς και τραυμάτων. Ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και ως αντηλιακό στο μέλλον.
Πάντως, ορισμένοι δερματολόγοι εμφανίστηκαν σκεπτικοί για το νέο τεχνητό δέρμα και δήλωσαν επιφυλακτικοί, ωσότου δουν στην πράξη την αποτελεσματικότητά του. Επεσήμαναν επίσης ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο οι καταναλωτές θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν σωστά μόνοι τους στο σπίτι ή θα έπρεπε να απευθυνθούν σε ειδικό.
Ακόμη, οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι το τεχνητό δέρμα δεν επιφέρει κάποια δερματική βλάβη, προτού δώσουν άδεια για την εμπορική κυκλοφορία του. Αν μάλιστα, εκτός από καλλυντικό, χρησιμοποιηθεί στην ιατρική, θα πρέπει να προηγηθούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου