StudioEnigma (Italo/EuroDisco radio) < -------- Listen -------- > Bainas Live (Classics radio)

26 Ιουλίου 2016

Ιστορική πρώτη διανομή με drone στις ΗΠΑ

Ιστορική πρώτη διανομή με drone στις ΗΠΑ
Η αμερικανική Flirtey ειδικεύεται στους ιπτάμενους ταχυδρόμους  
Ρένο, Νεβάδα
Η ιστορία γράφτηκε με ντόνατς, σάντουιτς κοτόπουλου και καφέ: ήταν η πρώτη παραγγελία που διανεμήθηκε επίσημα με ιπτάμενο drone στην αμερικανική αγορά.

Η μεγάλη αλυσίδα παντοπωλείων 7-Eleven συνεργάστηκε στην υπηρεσία με την εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Flirtey, η οποία εργάζεται και στην ανάπτυξη drone για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Η πρώτη διανομή από αέρος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Ρένο της Νεβάδα, με την παραγγελία φορτωμένη σε ειδικό κουτί που κρατά τα τρόφιμα ζεστά. Παραλήπτης ήταν μια οικογένεια στην ίδια περιοχή όπου βρίσκεται το κατάστημα της 7-Eleven.

H εμπορική χρήση μικρών ιπτάμενων drone για παραδόσεις κατ' οίκον επετράπη στις ΗΠΑ μετά την πρόσφατη τροποποίηση των κανονισμών από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA).

Σχέδια για υπηρεσία παράδοσης με drone έχει μεταξύ άλλων και ο γίγαντας των διαδικτυακών πωλήσεων Amazon.

21 Ιουλίου 2016

O OHE «ανησυχεί» για την πρωτοφανή ζέστη του 2016

O OHE  «ανησυχεί» για την πρωτοφανή ζέστη του 2016
Οι πάγοι της Αρκτικής άρχισαν φέτος να λιώνουν νωρίτερα από το κανονικό (Πηγή: NASA/Goddard/Operation IceBridge) 

Γενεύη
Το 2016 πιθανότατα θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν φθάσει σε νέα ύψη, τροφοδοτώντας περαιτέρω την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).

Ο Ιούνιος ήταν ο 14ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης στην ξηρά και στους ωκεανούς, ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η μέση θερμοκρασία τους πρώτους έξι μήνες του 2016 ήταν κατά 1,3 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα, επιβεβαιώνουν στοιχεία της NASA και της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
«Η ζέστη ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Αρκτική, με αποτέλεσμα να αρχίσει πολύ νωρίς το ετήσιο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής» ανέφερε o WMO.

Ο Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Προγράμματος Κλιματικής Έρευνας του ΠΜΟ, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Αυτό που είδαμε το πρώτο εξάμηνο μήνες του 2016 είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικό».

«Πιστεύαμε ότι θα περνούσαν αρκετά χρόνια μέχρι να αυξηθεί έτσι η θερμοκρασία. Όμως δεν έχουμε τόσο χρόνο όσο πιστεύαμε» πρόσθεσε.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποδίδονται εν μέρει στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο εκδηλώθηκε πέρυσι και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Όμως ο κύριος παράγοντας είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του οποίου τα επίπεδα ξεπερνούν φέτος τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο.

Ο WMO απηύθυνε έκκληση να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας για το κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχος είναι να περιοριστεί κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. 



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

20 Ιουλίου 2016

Nikola Tesla: UFO και δυναμική Θεωρία της βαρύτητας

Ο Nikola Tesla θεωρείται ένας από τις πιο καινοτόμους και μυστηριώδεις άνδρες που έζησαν ποτέ.

Ήταν μια ιδιοφυΐα, και οι εφευρέσεις και οι ιδέες του δεν είχαν όρια. Πάνω από εκατό χρόνια πριν, κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα, ο Τέσλα υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα ιδιόμορφο αεροσκάφος, το οποίο ονόμασε «ο πρώτος ιπτάμενος δίσκος στον κόσμο»

Μήπως στην πραγματικότητα είχε επαφή με εξωγήινους, όπως ο ίδιος δημοσίως διακήρυττε; Οι γνώσεις και ιδέες του ήταν μακριά και πέρα από αυτό που ήταν γνωστό και αποδεκτό στη διάρκεια της ζωής του.

Το εσωτερικό του σκάφους ήταν εξοπλισμένο με επίπεδες οθόνες και εξωτερικές κάμερες για τα «τυφλά» σημεία. Το UFO του Τέσλα είχε μάτια, κατασκευασμένα από ηλεκτρο-οπτικούς φακούς, που διαμόρφωναν τεταρτημόρια και επέτρεπαν στον χειριστή να δει τα πάντα.

Οθόνες και μόνιτορ τοποθετημένα σε κονσόλα επέτρεπαν την παρατήρηση σε όλες τις περιοχές γύρω από το όχημα, ενώ στην απίστευτη εφεύρεση του Tesla περιλαμβάνονται μεγεθυντικοί φακοί, που μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς να αλλάζουν θέσεις.

15 Ιουλίου 2016

Ανάλυση συναισθημάτων στα ελληνικά από την ΙΒΜ και τον «Δημόκριτο»

Η IBM εκτίμησε τους τρόπους με τους οποίους αντλείται γνώση από κείμενα στην ελληνική γλώσσα, ακόμα και σε greeklish, από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών του μεγαλύτερου πολυθεματικού ερευνητικού κέντρου στην Ελλάδα. Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος θα συνεργαστεί με τον IBM Watson για να διακρίνουν τον παλμό και το συναίσθημα των πελατών απέναντι σε προϊόντα και υπηρεσίες έτσι όπως αυτά εκφράζονται στα social media και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, η ΙΒΜ Ελλάδας ανακοίνωσε ότι το θα συνεργαστεί με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για να αξιοποιήσει τη δυνατότητα του συγκεκριμένου εργαστηρίου να αναλύει την ελληνική γλώσσα, ακόμα και σε ελληνο-λατινική γραφή. Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχει αναπτύξει τεχνολογίες πληροφορικής για την ανάλυση κειμένων της ελληνικής γλώσσας αλλά και άλλων γλωσσών, οι οποίες αναπτύχθηκαν και αξιολογήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, στο πλαίσιο ερευνητικών έργων που έλαβαν χώρα στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΙΠ&Τ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και αξιοποιούνται σε έργα παροχής υπηρεσιών από το Εργαστήριο Εξειδικευμένων Υπηρεσιών Πληροφορικής (ISS) του ΙΠ&Τ.

Οι εν λόγω τεχνολογίες συνδυάζονται με τις γνωσιακές (cognitive) δυνατότητες της λύσης IBM Watson Analytics και την ειδική μεθοδολογία των υπηρεσιών Global Business Services της IBM στην εξερεύνηση δεδομένων και την αυτοματοποιημένη προγνωστική ανάλυσή τους. Στόχος είναι ο προσδιορισμός του παλμού και η ανάλυση συναισθήματος του κοινού, ο εντοπισμός των τάσεων σε πολλαπλά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στα εσωτερικά κανάλια επικοινωνίας του οργανισμού με τους πελάτες (emails, call centers κ.ά ).


«Υπάρχουν περισσότερα κάτω από την επιφάνεια...», το μήνυμα της ΙΒΜ για την ανάλυση μεγάλων σετ δεδομένων.

Οι τεχνολογίες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» θα συνδυαστούν με αυτή των IBM Watson Analytics και θα αναλάβουν μαζί να αναζητούν αυτόματα και στοχευμένα δεδομένα από πολλές πηγές -π.χ. από τα κοινωνικά δίκτυα, τον ηλεκτρονικό τύπο, ιστολόγια, κ.ά.- και να διακρίνουν το συναίσθημα που εκφράζεται από τα κείμενα των χρηστών, ώστε ο ενδιαφερόμενος να αποκτά μια βελτιωμένη εικόνα σχετικά με το τι συζητούν και πώς αντιδρούν οι χρήστες αναφορικά με προϊόντα και υπηρεσίες. Την λήψη αποφάσεων θα συνδράμει επίσης η ομαδοποίηση και η περίληψη σχετικών σχολίων, η αυτόματη ταξινόμηση κειμένων με στόχο τη δρομολόγηση και την απόδοση προτεραιότητας σε μηνύματα από κέντρα υποστήριξης χρηστών, εσωτερικής και εξωτερικής αλληλογραφίας, αιτημάτων πελατών, κλπ.

Σημειώνεται ότι με την ανάλυση και την αξιοποίηση όλων των πληροφοριών που βρίσκονται «κρυμμένες» στα κοινωνικά δίκτυα, σε καταγραφές τηλεφωνικών κέντρων (call center free text logs), σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικά σε όσα είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και στην ελληνο-λατινική γραφή (greeklish), οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την λύση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τις αναδυόμενες τάσεις της αγοράς και τις προτιμήσεις των καταναλωτών με στόχο να δραστηριοποιούνται έγκαιρα προς τη σωστή κατεύθυνση, να αλλάζουν πορεία ταχύτερα από τον ανταγωνισμό, να βελτιώνουν το επίπεδο ικανοποίησης του πελάτη και να αναπτύσσουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.



9 Ιουλίου 2016

50 χρόνια Star Trek (79 επεισόδια στην Ελληνική τηλεόραση)

Πρεμιέρα κάνει την Δευτέρα 11 Ιουλίου στον OTE TV το νέο κανάλι OTE CINEMA Star Trek, που θα προβάλει όλες τις ταινίες Star Trek, από την πρώτη, Star Trek The Motion Picture, του 1979, μέχρι την πιο πρόσφατη, το Star Trek Into Darkness. Το OTE CINEMA Star Trek θα φιλοξενήσει και την πρωτότυπη τηλεοπτική σειρά, Star Trek The Original Series, που γέννησε τον sci-fi μύθο του franchise και γιορτάζει φέτος τα 50ά της γενέθλια.

5 Ιουλίου 2016

Διαστημόπλοιο Τζούνο: Αρχίζει την ερευνητική αποστολή στον πλανήτη Δία

Το Διαστημόπλοιο Juno της NASA ολοκλήρωσε σήμερα το πρωί ένα ταξίδι πέντε ετών, με προορισμό τον πλανήτη Δία, με έναν αποφασιστικό ελιγμό ώστε να μπει στην κατάλληλη τροχιά, που θα του επιτρέψει να εξερευνήσει το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και την επίδραση που ασκεί τη γη. Το διαστημόπλοιο έθεσε σε λειτουργία το βασικό του κινητήρα για 35 λεπτά, ώστε ν' αποκτήσει την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού στη βαρύτητα του Δία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA.

Από τη στιγμή που θα λάβει την τελική τροχιακή του θέση για την έναρξη της 20μηνης ερευνητικής αποστολής του, το Διαστημόπλοιο Juno θα εκτελεί αυγοειδείς περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές, θα έχει διάρκεια 14 ημερών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο Δίας διαθέτει σκληρό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη ατμόσφαιρά του.
Παράλληλα, το Διαστημόπλοιο Juno θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση του τεράστιου μαγνητικού πεδίου του αναφερόμενου πλανήτη, ενώ θα διερευνήσει και την πιθανότητα ύπαρξης νερού, στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία. Από τα χαράματα της Τρίτης 5 Ιουλίου, το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια αμερικανικό διαστημικό σκάφος Juno, που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, έφτασε στον Δία μετά το μακρύ ταξίδι του ταξίδι διάρκειας πέντε χρόνων
Η όλη διαδικασία πυροδότησης του βρετανικής κατασκευής κινητήρα του Τζούνο, ώστε το σκάφος να βρεθεί στη σωστή θέση και να τεθεί σε τροχιά είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτά.
Λίγους μήνες πριν φτάσει στον Δία, το Τζούνο κατέρριψε το ρεκόρ απόστασης για αποστολή που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια -όλες οι προηγούμενες αποστολές που έφτασαν τόσο μακριά από τον Ήλιο χρησιμοποιούσαν θερμοηλεκτρικές γεννήτριες πλουτωνίου. 
Όπως ανακοίνωσε η NASA, στις 21.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, το Juno βρέθηκε σε απόσταση 793 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Κατέρριψε έτσι το ρεκόρ της ευρωπαϊκής αποστολής Rosetta, η οποία επίσης βασίζεται σε ηλιακούς συλλέκτες και έφτασε τα 792 εκατομμύρια χιλιόμετρα καθώς προσέγγιζε τον κομήτη 67P τον Οκτώβριο του 2012.
Το Διαστημόπλοιο Juno, βάρους 4 τόνων, αντλεί ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάνελ μήκους 9 μέτρων. Στην απόσταση που βρίσκεται η Γη από τον Ήλιο, οι ηλιακοί συλλέκτες δίνουν ισχύ 14 kilowatt, αρκετή για τη θέρμανση ενός μικρού διαμερίσματος το χειμώνα.